U RS zbog koronavirusa predložena odgoda plaćanja poreza do juna

13.03.2020. 15:01 / Izvor: Akta.ba
U RS zbog koronavirusa predložena odgoda plaćanja poreza do juna

Štab Vlade RS-a za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta predložio je odgodu plaćanja poreza na dobit.

Štab Vlade RS-a za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta predložio je odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. do 30. juna ove godine. 

Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine, navedeno je iz entitetske vlade. 

Štab, kojim koordinira predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predložio je hitnu isplatu povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16.marta. 

Tog dana održat će se sastanak sa svim predstavnicima bankama u RS s ciljem obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata. 

U prijedlogu mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u RS je i smanjenje parafiskalnih nameta, koje će u završnoj fazi biti realizovano u aprilu 2020. godine. 

Kod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršit će se analiza stanja pojedinačno. 

Iz Vlade dodaju i da se uvodi moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u RS-u. 

U Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi RS su imenovani Zora Vidović, ministrica finansija, Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, te Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti