U Rudniku Dubrave iskopana milionita tona uglja

14.12.2017. 07:44 / Izvor: Akta.ba
U Rudniku Dubrave iskopana milionita tona uglja

U Rudniku Dubrave, koji posluje u sastavu Zavisnog društva Rudnici  "Kreka" Tuzla, iskopana je milionita tona uglja.

U Rudniku Dubrave, koji posluje u sastavu Zavisnog društva Rudnici  "Kreka" Tuzla, iskopana je milionita tona uglja.

Direktor ZD Rudnici "Kreka" Osman Bleković izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je, bez obzira na loše priče koje kruže o ovom rudniku, "Kreka" gigant "koji se nije do sada postidio i iznevjerio potrošače".

Govoreći o produktivnost na nivou Rudnika "Kreka" u dva površinska kopa, Dubrave i Šikulje, rekao je da je dostignut  maksimum od pokretanja ova dva objekta, odnosno kopa.

Sadašnja produktivnost na spomenutim površinskim kopovima je 1.350 tona po radniku na nivou rudnika Dubrave i 1.270 tona na površinskom kopu Šikulje, što se, ističe Bleković, u povijesti spomenuta dva površinska kopa nije doživjelo.

- Činjenica je da imamo još problema, nedostaje i opreme i smatramo da će se nabavkom novog širokog čela stanje popraviti - rekao je on te podsjetio na štete koje su površinskom kopu Šikulje donijele poplave.

Naglasio je da će Rudnici "Kreka" poslovnu 2017. godinu završiti sa iskopanih 100.000 tona uglja više nego u prošloj godini.

Po njegovim riječima, prihodi Rudnika uglja "Kreka" u protekle dvije godine rasli su za 10 do 12 posto u odnosu na prethodni period, a za 2017. godinu očekuju se prihodi od 118 do 120 miliona KM.

Smanjen je gubitak u poslovanju, povećana je produktivnost, a smanjen je i broj radnika u ovom ZD.

Bleković je ustvrdio da su ulaganja u Rudnike "Kreka" veoma mala.  

Od 2010. godine kada je počeo investicioni program, svake godine Rudnici "Kreka" raspolagali su sa 6 do 6, 5 miliona KM, a Bleković ocijenjuje da je to za takakv objekt, s takvom opremom, malo.

Također je rečeno da su plaće radnika bile u zastoju zbog blokada računa i da "Kreka" s ovom proizvodnjom može zatvarati konstrukciju mjesec za mjesec, ali ne može riješiti probleme iz ranijeg perioda, poput dugovanja prema fondovima i dobavljačima.

-Ovaj proizvodni rezultat rudnika Dubrave, Šikulje i rudara Mramora u okolnostima u kojima se bore isključivo je plod angažmana i nadljudskih napora - poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja "Kreka" Tuzla Zuhdija Tokić.

U ZD Rudnici "Kreka" zaposlena su 2.482 radnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti