U SAD izvezeni poljoprivredni proizvodi vrijedni pet miliona KM

27.05.2015. 14:28 / Izvor: Fena
U SAD izvezeni poljoprivredni proizvodi vrijedni pet miliona KM

U 2014. iz BiH u SAD izvezeni su poljoprivredni proizvodi u vrijednosti oko pet miliona KM, što predstavlja 0,7 posto ukupnog bh. izvoza poljoprivrednih proizvoda. U izvozu dominira kafa, čajevi, začini, eterična ulja...

Stručno predavanje o temi "Američki zakon o modernizaciji sigurnosti hrane i njegove implikacije za izvoznike na tržište SAD-a" održano je danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva poljoprivrede SAD-a i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Na predavanju je navedeno da su u 2014. iz BiH u SAD izvezeni poljoprivredni proizvodi u vrijednosti oko pet miliona KM, što predstavlja 0,7 posto ukupnog bh. izvoza poljoprivrednih proizvoda, te da u izvozu dominira kafa, čajevi, začini, eterična ulja, proizvodi na bazi žitarica, te prerađevine od voća i povrća.

Direktor Ureda američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za Evropu Donald Prater pojasnio je da će usvajanjem novog zakona ostati na snazi većina dosadašnjih odredbi i zahtjeva kad je u pitanju uvoz hrane u SAD, ali da će radi prevencije uvoza loših proizvoda biti stavljen fokus na verifikaciju poštivanja tih odredbi od samih dobavljača.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić rekao je da ta institucija čini sve da bh. legislativa u oblasti hrane bude usaglašena s onom u EU, ali da prate i propise drugih zemalja da bi bh. izvoznici imali blagovremene informacije.

Dodao je da svi koji namjeravaju izvoziti hranu moraju ispunjavati uvjete zemalja u koje izvoze, a Agencija će u okviru svojih nadležnosti nastaviti pružati podršku bh. poljoprivrednim proizvođačima u toj oblasti.

Predsjednik Međunarodnog vijeća za informacije o hrani iz Vašingtona David Schmidt rekao je da među potrošačima često postoje pogrešne percepcije o tehnologiji za preradu hrane, ali kada im bude data mogućnost izbora i objašnjenje prednosti tih tehnologija i procesa njihova percepcija se mijenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti