U sarajevskoj Skenderiji otvoren Sajam privrede i roba široke potrošnje

05.12.2018. 12:50 / Izvor: Akta.ba
U sarajevskoj Skenderiji otvoren Sajam privrede i roba široke potrošnje

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren specijalizirani Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2018.

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren specijalizirani Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2018.

Sajam  se održava pod motom "Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine", a posjetioce očekuje bogata ponuda autentičnih proizvoda 227 izlagača. Ulaz je slobodan, a za posjetioce sajam je otvoren do 7. decembra od 10 do 18 sati.

"Svi prepoznaju ovu manifestaciju kao sajam velikih mogućnosti. Cilj je da pokažemo da ovdje mogu biti i velike kompanije i mali obrtnici koji na raznovrsnim štandovima predstavljaju svoje proizvode i usluge", kazao je direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo.

Izložbeni program sajma obuhvata poljoprivredne i proizvode prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija i dr.), zatim široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, odjeća i obuća), te stare zanate i kućnu radinost.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić istakao je važnost sajamskih manifestacija na kojima se predstavljaju postignuća domaćih proizvođača, posebno poljoprivrednih i proizvoda prehrambene industrije.

"Domaća proizvodnja ima svoje mjesto i perspektivu i naši proizvođači primjenjuju napredna tehnološka i inovativna rješenja. Ministarstvo poljoprivrede je u programu podrške predvidjelo, kako podršku za organizaciju sajamskih manifestacija, tako i za troškove samih izlagača po modelu ostalih vrsta podrške", kazao je Kudić.  

Osim izložbenog dijela, manifestacija će imati i bogat stručno edukativni program, a partneri sajma su Privredna komora Kantona Sarajevo, Organska kontrola d.o.o., "Esof" d.o.o., te "Kristal Market".

Sajam je proglasio otvorenim ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić koji je naglasio da su svi vitalni ekonomski parametri privrede u KS u porastu.

"Izdvojio bih benefite za privredu u KS koje je donio Zakon o poticaju malih i srednjih preduzeća. U ovom  mandatnom periodu u privredu KS uloženo je oko 120 miliona KM", kazao je Šabić.     

Pokrovitelji sajma su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministartvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministartvo privrede KS.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti