U Sarajevu danas protesti dva sindikata

24.06.2021. 09:03 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu danas protesti dva sindikata

Protesti Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Protesti Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH bit će održani danas u Sarajevu, zbog čega će od 11 do 16 sati doći do izmjena u odvijanju saobraćaja.

Savez samostalnih sindikata BiH protestnu šetnju počinje u 11 sati ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH u ulici Mula Mustafe Bašeskije, nakon čega će se kretati prvo ka Parlamentu BiH, a zatim i prema zgradi Vlade FBiH.

Okupljeni će se kretati ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića.

Zahtjevi ovog sindikata odnose se na: usvajanje zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH, kojim će se garantovati minimalna plata u ovom entitetu u iznosu od 1.000 KM, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu koje je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, potpisivanje granskih kolektivnih ugovora, uvezivanje radnog staža radnicima koji nemaju uvezan radni staž.

Drugi protest koji organizuje Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH će početi u minut do 12:00 ispred Vlade FBiH.

Izmjene u odvijanju saobraćaja

Izmjene u odvijanju saobraćaja u ulicama kojima će se kretati sindikalci trajat će od 11:00 do 16:00 sati uz privremene etapne obustave saobraćaja.

Doći će i do sljedećih izmjena u odvijanju javnog gradskog prijevoza:

Tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren i odvijat će se na relaciji Ilidža - Željeznička stanica;

Linija 31e Vijećnica - Dobrinja polazit će s terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije - Pofalići saobraćat će trolejbuskom trasom u oba smjera;

Linija 27e Drvenija - Hrasnica na relaciji Pofalići – Drvenija saobraćat će trolejbuskom trasom u oba smjera;

Linije 15 Željeznička stanica - Buća Potok, 23 Željznička stanica - Rajlovac, 23a Željeznička stanica - Reljevo Dom - Dobroševići i 18 Drvenija - Pofalići bit će preusmjerene ulicom Put života;

U vrijeme zadržavanja učesnika protesta ispred sjedišta Parlamenta FBiH, trolejbuska linija 103 Dobrinja - Trg Austrije bit će preusmjerena na okretnicu Jezero;

Druge autobuske linije koje djelimično prolaze ili presijecaju trasu kretanja kolone, saobraćat će s kraćim zastojima ili manjim preusmjerenjima u skladu s nalozima pripadnika MUP-a.

Regulisanje saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS etapno u zavisnosti od brzine prolaska učesnika protesta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti