U Sarajevu je održan skup evropskih GS1 eksperata

13.05.2014. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu je održan skup evropskih GS1 eksperata

U Sarajevu je 07. i 08. maja 2014. godine u organizaciji Međunarodne organizacije GS1 iz Brisela i Udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini, održan seminar za stručnjake iz evropskih GS1 organizacija

U Sarajevu je 07. i 08. maja 2014. godine u organizaciji  Međunarodne organizacije GS1 iz Brisela i Udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini, održan seminar za stručnjake iz evropskih GS1 organizacija na veoma aktuelnu temu:  Kodiranje svježe hrane i osiguranje sljedivosti.

Greg Rowe i Lutfi Ilteris Oney, vodeći eksperti Međunarodne organizacije GS1 iz oblasti sljedivosti i primjene GS1 standarda u kodiranju svježe hrane, prezentirali su najnovija rješenja za uspješnu implementaciju  GS1 standarda, kako u proizvodnji prehrambenih proizvoda, tako i u njihovom prometu, skladištenju i dr. Posebno je značajna bila prezentacija primjene nove generacije bar koda, GS1 DataBar-a, koji omogućava svim učesnicima u lancu snabdijevanja lakšu i efikasniju  implementaciju sljedivosti, velike uštede kroz smanjenje otpada hrane, i dr.

Za proizvođače hrane i za trgovine u Bosni i Hercegovini  je važna napomena da se ovi novi standardi uspješno implementiraju već nekoliko godina u vodećim evropskim i svjetskim trgovinama, a njihova primjena se sve više prihvata i od strane malih i srednjih proizvođača i trgovina.

Održavanje ovog seminara je posebno značajno za GS1 stručnjake u Bosni i Hercegovini, koji su ovom prilikom dobili certifikate kao službenu potvrdu da su u potpunosti osposobljeni da svim bh. privrednim subjektima mogu pružiti potrebnu pomoć u primjeni novih standarda, i time osiguraju njihovu veću konkurentnost kako u izvozu, tako i na domaćem tržištu. Međunarodna organizacija GS1 je Udruženju GS1 u Bosni i Hercegovini uputila priznanje za uspješnu organizaciju ovog skupa, a posebno za ostvareni izuzetno veliki napredak u razvoju i unapređenju primjene GS1 standarda, u interesu pružanja stručne i efikasne  pomoći za privredne subjekte u Bosni i Hercegovini, koja je u skladu sa svjetskim standardima, saopćeno je iz Udruženja GS1 u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti