U Sarajevu na zaštićenim prirodnim područjima 2.000 hektara šume

21.03.2014. 08:58 / Izvor: Fena
U Sarajevu na zaštićenim prirodnim područjima 2.000 hektara šume

Ministarstvo zaštite okoliša Kantona Sarajevo u okviru svoje nadležnosti kontinuirano radi na očuvanju biodiverziteta, a među vrijednostima koje se štite najznačajnije su prirodne šume i šumska vegetacija.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo Zijada Krvavac smatra "značajnim obilježavanje Dana šuma, jer je to prilika da se podsjeti na značaj očuvanja šuma kao najvažnije komponente prirodnog okoliša, te da se poboljša svijest o potrebi održivog upravljanja i korištenja šuma, posebno u situaciji kada je globalno prisutan problem degradacije prirodnih ekosistema najviše uslijed pretvaranja tih područja u urbane, ruralne, industrijske, energetske, komunikacijske, poljoprivredne i druge zone".

"Šume imaju višestruke funkcije od ekoloških, socijalnih i ekonomskih pri čemu se može reći da su najznačajnije ove prve. Ako to još detaljnije razradimo onda su vrijednosti šuma i proizvodne, sociološke, duhovne, estetske, naučne, edukacione, rekreativne, estetske", kazala je Krvavac u izjavi za Agenciju FENA, a u povodu Međunarodnog dana šuma.

Ministarstvo zaštite okoliša Kantona Sarajevo u okviru svoje nadležnosti kontinuirano radi na očuvanju biodiverziteta, a među vrijednostima koje se štite najznačajnije su prirodne šume i šumska vegetacija.

"U tom smislu uspostavili smo i najdjelotvorniji okvir zakonski i institucionalni i finansijski, putem Ustanove za zaštićena prirodna područja koja upravlja sa Skakavcem, Bijambarama i Vrelom Bosne",  kazala je Krvavac.

Više od 70 posto površine ovih pravno zaštićenih područja čine šume i šumsko zemljište što brojčano znači da od 2.500 hektara gotovo 2.000 se odnosi na ovu namjenu, precizirala je Krvavac i naglasila da su "šume u okviru zaštićenih područja visokokvalitetne".

"To su pretežno visoke četinarske šume s prirodnom obnovom, koje se direktno ekonomski ne koriste, odnosno zabranjena je sječa izuzev sanitarne. Inače jedan od osnovnih ciljeva zaštite prirodnih područja u neposrednoj blizini grada Sarajeva, čemu ćemo uskoro dodati i Trebević jest upravo očuvanje zelenog pojasa šuma koje su prirodni reciklator zagađenog zraka i čuvar izvorišta vode", kazala je Krvavac.

Ona je naglasila da obilježavanje Dana šuma treba biti u funkciji podsjećanja na posljedice klimatskih promjena na šumske ekosisteme.

"Sve su prisutnije pojave sušenja usljed nedostatka padavina, a ovi poremećaji pogoduju i širenju potkornjaka i drugih štetnika. Naša ustanova u saradnji sa Šumarskim fakultetom, Šumarskom upravom i Sarajevošumama radi monitoring zdravstvenog stanja šuma i provodi mjere sanacije. Također, se intenzivno radi i na procjeni ugroženosti od požara i provode preventivne mjere", rekla je Krvavac.

Dodala je da je "više puta saopćeno od nezavisnih i meritornih organizacija da je zaštita prirode i šuma istovremeno, u prirodnim područjima kojima upravlja KS pozitivan primjer koji trebaju slijediti i drugi u BiH i okruženju".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti