U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske

14.07.2018. 22:54 / Izvor: Fena
U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske
OTVORI GALERIJU

Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini upriličila je večeras u Sarajevu svečani prijem u povodu Francuskog nacionalnog praznika, 14. jula.

Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini upriličila je večeras u Sarajevu svečani prijem u povodu Francuskog nacionalnog praznika, 14. jula,  koji se slavi u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno početak Velike francuske revolucije kojom je svrgnuta tadašnja omražena apsolutistička monarhija.

Sudionike tradicionalnog prijema u francuskoj rezidenciji, koji je počeo intoniranjem državnih himni dviju zemalja, pozdravio je ambasador R Francuske u Bosni i Hercegovini   Guillaume Rousson, istaknuvši spremnost njegove zemlje da nastavi s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, te doprinese jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja.
 
Podsjetio je da će u Bosni i Hercegovini u oktobru biti održani opći izbori, naglašavajući njihov značaj za daljni demokratski razvoj zemlje, uz opasku da je kampanja u vezi s tim već odavno počela.

"Francuska, kao i njeni partneri u Evropskoj uniji (EU) pažljivo prati tu kampanju. Njena je želja da kampanja ne naruši evropski put BiH, ni za vrijeme, niti poslije izbora", kazao je amabsador Rousson, potcrtavajući da pred BiH stoje brojni izazovi, počevši od odgovora na drugi paket pitanja Evropske komisije i općenito provođenja Reformske agende.

Kako je kazao, Francuska sudjeluje u tom procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, ilustrirajući to aktuelnim projektom koji se odnosi na Konvenciju o priznavanju kvalifikacija visokoškolskog obrazovanja, te programom TAIEX-a, posvećenog borbi protiv krijumčarenja kulturnih dobara.

- Osim na evropskom putu, Francuska i u praksi pokazuje svoje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i na bilateralnom planu, podržavajući, uz pomoć Muzeja ‘Luvr’ Zemaljski muzej BiH, ili promovišući francuski jezik. Tako će počevši od nove školske godine biti otvoreno jedno odjeljenje na francuskom jeziku u gimnaziji ‘Obala’ - naveo je francuski ambasador.  

Dodao je da Francuska aktivno sarađuje i u oblasti sigurnosti - sama ili zajedno s Njemačkom, kao što je to u slučaju borbe protiv krijumčarenja malokalibarskog oružja.

Ambasador Rousson je najavio da će njegova zemlja 11. novembra ove godine proslaviti stogodišnjicu primirja iz 1918 (okončanje Prvog svjetskog rata), te da će u Pariz biti pozvani šefovi država i vlada zemalja i biti organiziran Forum za mir, s fokusom na onda dato obećanje “Da se nikada više ne ponovi”.

Poručio je da je cilj foruma da okupi šefove država i vlada, ali i zvaničnike međunarodnih i nevladinih organizacija, intelektualce i sve one koji žele razmisliti, djelovati, raditi na multilateralizmu i graditi mir.

"Ova godina je pomalo posebna. Prvo zato što je, Boga mi, vrlo moguće da u Francuskoj bude, ne jedna državna  proslava, nego dvije - 14.juli, naravno, ali i sutra, 15. juli. Oni koji ne znaju o čemu govorim sigurno već dugo nisu upalili televizor", kazao je šaljivim tonom ambasador Rousson, aludirajući na sutrašnje finale Svjetskog prvenstva u nogometu.  

Svečanom prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz bh. javnog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora i međunarodni zvaničnici, te brojne zvanice i gosti.

Francuska danas obilježava Dan Republike u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava-tamnica Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Jelisejskim poljima (Champs Élysées).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti