U Sarajevu održan svečani prijem u povodu Nacionalnog praznika Austrije

29.10.2019. 12:45 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu održan svečani prijem u povodu Nacionalnog praznika Austrije

Sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održan prijem u povodu Nacionalnog praznika Austrije, 26. oktobra.

Sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održan prijem u povodu Nacionalnog praznika Austrije, 26. oktobra.

Domaćini ovog svečanog prijema su uz ambasadoricu Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann bili vojni ataše generalštabni brigadir Erich Simbürger, te trgovinski savjetnik Andreas Meindl. Prijemu su, kao i prethodnih godina, prisustvovale brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života, članovi diplomatskog kora i međunarodni zvaničnici koji su imale priliku uživati u specijalitetima austrijske i bosanskohercegovačke kuhinje, te u kulturnom programu za čije se izvođenje pobrinuo Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Hartmann je u svom obraćanju zvanicama istakla da Austrija izvan i unutar Evropske unije neumorno naglašava kako je važno da Bosna i Hercegovina bude dio ove zajednice – sa istim pravima, ali i istim obavezama.

"Osim toga, ovdje u Bosni i Hercegovini želim učiniti sve što mogu kako bih dodatno jačala naše čvrste veze iz oblasti politike, privrede, kulture, ali i veze na ljudskoj razini. Već 25 godina - usuđujem se tvrditi – veoma uspješno radimo na tome“, istakla je ambasadorica.

Podršku organizaciji ovog prijema je, kroz sponzorstvo i organizaciju, pružila Raiffeisen banka.

Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, naglasio je ovim povodom: "Raduje nas što smo, kao generalni sponzor, i ove godine dio svečanog prijema koji Austrijska ambasada tradicionalno organizuje povodom Austrijskog nacionalnog dana. Raiffeisen banka, članica grupacije čije je sjedište u Austriji, podržava ovaj događaj već skoro 20 godina. Na bh. tržištu poslujemo preko 25 godina i smatramo ga domaćim, stoga nastojimo dodatno unaprijediti dobre poslovno-ekonomske odnose ove dvije zemlje. Želim naglasiti važnost saradnje s Austrijom za ovu zemlju, obzirom da je ona najveći pojedinačni investitor u BiH sa ukupnim stanjem investicija od 2,22 milijarde KM zaključno s krajem 2018. godine."

Događaj su podržali i Grawe osiguranje, Sparkasse Bank, Uniqa osiguranje i Wiener osiguranje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti