U Sarajevu održana konferencija Dell Security & Networking solutions

29.04.2014. 12:05 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu održana konferencija Dell Security & Networking solutions
OTVORI GALERIJU

​Dell i CT Computers BA, kao ovlašteni distributer ove globalne kompanije za Bosnu i Hercegovinu, danas je u Sarajevu organizovao konferenciju sa ciljem promocije Dell SonicWall nove generacije Firewall rješenja i mrežne opreme.

Dell i CT Computers BA, kao ovlašteni distributer ove globalne kompanije za Bosnu i Hercegovinu, danas su u Sarajevu organizovali konferenciju sa ciljem promocije Dell SonicWall nove generacije Firewall rješenja i mrežne opreme.

Konferencija pod nazivom Dell Security & Networking solutions održavala se u prostorijama Cinema City-a.

Adnan Čeljo, Country Brand Manager - Business solutions CT Computers kazao je za eKapija.ba kako je konferencija pokušala da odgovori na pitanje zašto je bitno biti u korak evolucijom IT sigurnosnih prijetnji, a jedan od razloga je da se u zadnjih par godinama promijenio način na koja pojmimo IT.

U zadnjih par godina se pojavilo dosta novih trendova u IT industriji, poput novih aplikacija i neke tradicionalne stvari su danas zastarjele.

"Danas se više vremena provodi na internetu i otvoreniji smo za sigurnosne prijetnje. Povećao se broj internet korisnika. Promijenio se i sam Internet i očekivanja samih korisnika. U 2002. drugoj godini, prosječni internet korisnik sa dial up konekcijom provodio je 46 minuta na dan na mreži. Dok današnji korisnik prosječno četiri sata u danu provede na internetu", kazao je Čeljo, dodajući kako su nekadašnji korisnici imali potrebe samo za jednim desktop računarom, dok je danas to drugačije. Pored toga ono što je bitno je da se povećao broj internet stranica.

Ono što se promijenilo je da 2013. godine prosječni korisnik, očekuje neograničeno veliki inbox, facebook pristup, brzu internet konekciju, pristup sa bilo koje lokacije na internet.

"Sve je ovo na neki način promjenilo percepciju internet sigurnosti iz korijena zato što nekadašnji korisnici imali potrebe samo za jednim desktop računarom. Ali i danas većina firmi koristi tehnologiju iz prošle ere, da se zašti protiv prijetnji iz ove ere. Naravno to ne uspijevaju kvalitetno uraditi. Rezultat toga je da od cijele sante leda, mi vidimo samo ono na vrhu. U stari nismo svjesni šta se dešava u pozadini, zato što nam sigurnosne aplikacije nisu sposobne da detektuju taj problem", kazao je Čeljo. Upravo tu se javlja potreba za novom generacijom sigurnosnih rješenja.

Samoj konferenciji prisustvovao je veliki broj gostiju iz Dell-a Adriatic regije uključujući regionalnog menadžera Dell Sonicwall Dalibora Kruljca, account managera Aleksandra Šajatovića i solutions manager-a Ivana Bolfana.

Aleksandar Šajatović govorio je o tome zašto izabrati Dell, te istakao kako je ovoj kompaniji kupac na prvom mjestu. To se posebno odnosi na posljednju godinu od kako je Michael Dell postao 100 postotni vlasnik Della.

"Dell se danas malo promjenio, a razlika je u vlasničkoj strukturi. Menadžment, strategija, finansijski kapital, snaga je ostalo isto. Današnji Dell djeli svoju filozofiju u pet ključnih tačaka: proširenje enterprise segmenta i ulaganje u taj dio tržišta, proširenje prodajnog kapaciteta, ulaganje u emerging market, nastavlja sa PC biznisom i cilj je sve to uprostiti i olakštati krajnjem korisniku", kazao je Šajatović. Dell danas isporučuje 95 posto softvera, a to je rezultat toga što je Dell zadnjih godina kupio veliki broj softverskih firmi.

Dalibor Kruljac, održao je predavanje o top IT security trendovima u 2014. godini, prijetnjama i kako se razvijaju. Naveo je kako su neke od prijetnji povećana upotreba SSL enkripcije, povećanje korisnika, porast Windows 7 i 8 napada...

Nakon njega prezentaciju je održao Ivan Bolfan koji je govorio o Dell Networking porfoliju.

Tokom prezentacije gosti su imali priliku saznati sve o najnovijim Dell Security i UTM firewall rješenjima, novoj generaciji IT sigurnosnih prijetnji i kako se zaštiti od istih, kao i najnovijim Dell Networking rješenjima.

A.Š.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti