U Sarajevu održana konferencija "Rez na porez – zaustavimo propadanje naše ekonomije"

24.09.2008. 13:29 / Izvor: Fena
U Sarajevu održana konferencija 'Rez na porez – zaustavimo propadanje naše ekonomije'

Koalicija šest nevladinih organizacija 24. 09. 2008. godine u Sarajevu je s poslovnom zajednicom organizovala konferenciju o temi "Rez na porez - zaustavimo propadanje naše ekonomije" na kojoj je elaborirana potreba za poboljšanjem poslovnog okruženja u BiH i ubrzavanja reformi, posebno u poreznom sistemu.

Visoki porezi i doprinosi u kombinaciji s neefikasnom, složenom i dugotrajnom procedurom registriranja firmi, kako je istaknuto, sputavaju rast naše ekonomije, domaće proizvodnje i ponude, te limitiraju strane i domaće investitore. U takvim okolnostima mnogi građani smatraju da posao trebaju tražiti vani, a mnogo je onih koji ostaju nezaposleni ili neregistrirani kao zaposleni.

Članice koalicije, nevladine organizacije - ACIPS, Dosta, Kupujmo domaće, Yes, te udruženja nezaposlenih i poljoprivrednika zajedno s poslovnom zajednicom ističu da se manjim porezima i doprinosima na plaće zaposlenih i manje složenim procedurama mogu podstaći nove investicije i otvaranje radnih mjesta.

Trenutna situacija u BiH u pogledu poreza i doprinosa koji plaćaju poslodavci onemogućava zdravo poslovno okruženje, konstatuje se u studiji koju je prije nekoliko mjeseci sačinio ACIPS. Također, date su preporuke da se pojačaju inspekcije rada da bi se osiguralo prijavljivanje zaposlenih; smanje troškovi i vrijeme potrebno za registraciju novih preduzeća i zatvaranje firmi te da se investira u podsticanje poduzetničkog duha i provede korjenita reforma zdravstvenog i socijalnog sistema.

Indikativan je podatak da 95 posto poslovnih subjekata u FBiH ima do pet zaposlenih. Te male firme najčešće nisu u mogućnosti da zaposle nove osobe, a u većini slučajeva niti da prijave one koje su već zaposlene.

Zbog visine izdvajanja za poreze i doprinose nisu u mogućnosti da generišu dodatni kapital koji bi iskoristili za unapređenje djelatnosti kroz moderne tehnologije i inovacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti