U Sarajevu održana prezentacija o refundaciji PDV-a iz inozemstva za bh. kompanije

23.04.2012. 14:09 / Izvor: Fena
U Sarajevu održana prezentacija o refundaciji PDV-a iz inozemstva za bh. kompanije

Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, u saradnji s kompanijom Imo Junior d.o.o. Orašje, danas je u Sarajevu organizirao prezentaciju o temi " Refundacija PDV-a iz inozemstva za bh. kompanije".

Direktor Imo Juniora Mirko Vincetić je tokom prezentacije kazao da je povrat PDV-a iz inozemstva u BiH relativno nova i originalna tema, ali da je Imo Junior, kao kompanija koja odrađuje taj posao za bh. kompanije, za četiri godine postojanja stekao 50 klijenata.

Imo Junior ekskluzivni zastupnik švicarske firme Cash Back koja se više od 25 godina bavi isključivo refundacijom PDV-a za pravne subjekte i koja ima kancelarije u 40 država.

Vincetić je kazao da procedura povrata PDV-a iz inozemstva traje od 60 do 120 dana tako što se Imo Junior obraća kancelarijama Cash Backa, u zavisnosti odakle se traži povrat, dok je za sada refundacija za bh. kompanije moguća iz 21 zemlje.

Među ostalim, tu su: Austrija, Belgija, Crna Gora, Kanada, Danska Finska, Francuska, Hrvatska, Irska, Njemačka, Švedska, Srbija i Velika Britanija.

Vincetić je naglasio da su najčešće refundabilne usluge troškovi za sajmove, seminare, simpozije, hotelski smještaj, zatim

troškovi za gorivo, putarine, kao i troškovi dorade i obrade proizvoda.

"Stope PDV-a se kreću od 17 do 25 posto, što znači da se , u prosjeku, refundacijom može uštedjeti jedna petina troškova, a zarada Imo Juniora je ustvari provizija od refundiranog PDV-a ", kazao je Vincetić.

Dodao je da Imo Junior za pokretanje postupka povrata PDV-a od klijenta očekuje da dostavi fakturu ino dobavljača u kojoj je obračunat i iskazan inozemni PDV i potvrdu lokalne porezne uprave kojom dokazuje da je u sistemu PDV-a BiH, dok ostalu neophodnu dokumentaciju osigurava Cash Back.

Vincetić je istaknuo i to da se u većini zemalja zahtjevi za refundaciju PDV-a za tekuću godinu podnose do kraja juna naredne godine, što znači da je zahtjev za refundaciju PDV-a plaćenog tokom kalendarske 2011. godine moguće podnijeti najkasnije do 30. juna 2012. godine

Istaknuto je i da je Imo Junior pokrenuo inicijativu za izmjenu Pravilnika o primjeni PDV-a da bi se omogućila daleko šira prava za bh. kompanije kod inozemnih poreznih obveznika i povećao broj država iz kojih bh. kompanije mogu izvršiti povrat inozemnog PDV-a.

Tu inicijativu su, kako je rečeno, već podržali Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH i Udruženje poslodavaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti