U Sarajevu održano stručno predavanje "BIM – Explore the possibilities"

22.03.2019. 10:03 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu održano stručno predavanje 'BIM – Explore the possibilities'

BIM stvara vrijednost iz zajedničkih napora ljudi, procesa i tehnologije, on je zapravo način zajedničkog rada.

U prostorijama Asocijacije arhitekata u BiH u Sarajevu, BIMalijansa održala je stručno predavanje pod nazivom "BIM - Explore the possibilities".

Direktor Baldinistudia, Gianmarco Ćurčić Baldini, predstavio je glavne prednosti BIM - a i izazove s kojima se inženjeri susreću pri implementaciji, ali je i predstavio vodeće softvere Nemetschek grupe koji su specificirani za različite potrebe.

Prisutnim studentima građevinskih i arhitektonskih fakulteta ali i onim koji su strukom vezani za ovu tematiku, Ćurčić Baldini je kazao da za početak moramo znati za šta nam BIM zapravo treba i na taj način ga i koristiti.

U svom predavanju govorio o značaju napretka tehnologije koja je dosta pomogla u razvoju BIM-a ali i o mnogobrojnim softverskim rješenjima popularne softverske Nemetschek grupe.

"Nemetschek grup je orjentirana ka otvorenom pristupom koji omogućuje različitim strukama korištenje različitih softvera. Za koga je koji BIM to je pitanje za koje moramo imati odgovor, trebamo znati za šta nam on zapravo treba. Njegova suština je kako zajednički raditi na istom projektu, kako što bolje taj svoj rad podijeliti sa nekim drugim koji će ga opet moći razvijati u nekom drugom pravcu", kazao je Ćurčić Baldini.

Rekao je da je baš iz tog razloga dobro imati jedno centralno mjesto koje će biti dostupno, da određeni projekt bude centraliziran, a BIM upravo nudi dosta tih tehnoloških mogućnosti koji se opet mogu prilagoditi zavisno od potrebe onga ko koristi.

BIM je sinonim za Building Information Modeliranje koji opisuje način na koji svi mogu razumjeti objekat kroz korištenje digitalnog modela, a koji se oslanja na niz podataka sastavljenih zajedničkim dizajniranjem prije, za vrijeme i nakon izgradnje.

Stvaranje digitalnog modela omogućava onima koji su u interakciji sa objektom da optimiziraju svoje postupke, što dovodi do većeg i boljeg razumijevanja samog objekta. Kroz BIM,  građevinarstvo prolazi kroz digitalnu revoluciju.  A to znači da je BIM modeliranje informacija i upravljanje informacijama u timskom okruženju. Svi članovi tima trebaju raditi na istim standardima.

BIM stvara vrijednost iz zajedničkih napora ljudi, procesa i tehnologije, on je zapravo način zajedničkog rada.

Gost predavač iz firme Neufeld-Bradic Architecture, Haris Bradić  na vlastitom primjeru je govorio kako je firma profitirala prelaskom na BIM način rada ali i o svom iskustvu kako je i na koji način on oformio svoj biro koji danas radi za inozemstvo.

BIMalijansa je udruženje kompanija i pojedinaca koji žele da posluže kao poslovni / pragmatični glas za čitavu građevinsku industriju, obrazovnu zajednicu i upravljanje objektima uz korištenje savremenih tehnologija, metodologija i praksi u oblasti građevinarstva.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti