U Sarajevu otvoreni Dani ženskog poduzetništva

07.05.2014. 12:22 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu otvoreni Dani ženskog poduzetništva
OTVORI GALERIJU

U sarajevskom Domu mladih danas su zvanično otvoreni Dani ženskog poduzetništva u organizaciji Asocijacije poduzetnica One, koji će trajati od 7. do 8. maja. U okviru dana se organizuje i prvi međunarodni sajam ženskog poduzetništva.

U sarajevskom Domu mladih danas su zvanično otvoreni Dani ženskog poduzetništva u organizaciji Asocijacije poduzetnica One, koji će trajati od 7. do 8. maja. U okviru dana se organizuje i prvi međunarodni sajam ženskog poduzetništva sa ciljem promoviranja kompanija iz BiH na čijem su čelu žene.

Tokom tri dana koliko traju dani Ženskog poduzetništva na sajmu će izlagati 30 firmi, ali isto će se preko raznih radionica i konferencije predstaviti preko 100 uspješnih žena.

Ova manifestacija će se realizovati kroz tri cjeline, sajam, konferencija o ženskom poduzetništva i gala zabava Lady Boss, na kojoj će biti izabrana poduzetnica godine.

Žiri za izbor menažerice godine radi u sastavu: Sabina Softić, Deloitte d.o.o. Sarajevo (SheXo Klub)- predsjednica Komisije, Rusmir Hrvić - AS Group, Nijaz Skenderagić - Ataco d.o.o. BiH, Petar Čorluka - Violeta d.o.o, Safudin Čengić - Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, Nada Budiša - Savjet za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banja Luka i Anila Gajević - ZONA d.o.o., Casting agencija Sarajevo.

Glavni partner ovog događaja je Un Woman.

Na press konferenciji povodom otvaranja sajma govorile su Aida Zubčevič, osnivačica Asocijacije One, Marijana Dinek, izvršna direktorica Bosanskohercegovačke inicijative žena i Anila Gajević, vlasnica i direktorica Casting agencije Zona.

"Osnovna ideja organizovanja Dana ženskog poduzetništva je bila da kroz pozitivne priče promjenimo malo sivilo naše svakodnevnice, da potaknemo da se u BiH više priča o ekonomiji. A ono što je pozitivno je da u ovoj državi, odnosno u FbiH zvanično ima 2100 firmi koje vode žene. To su firme za koje se uglavnom malo zna, koje posluju uglavnom pozitivno, plaćaju sve svoje dažbine", kazala je Zubčević.

Kako ona ističe, u BiH se slabo priča o ekonomiji, sve se uglavnom završava na politici. "Želimo da otvorimo mnoga pitanja koja stoje neotvorena, a odnose se na poslovanje u Bosni i Hercegovini".

U sklopu konferencije će učestovati i poduzetnice iz Crne Gore i Makedonije, kao i zastupnici zakonodavne i izvšne vlaste u Bosni i Hercegovini. Tako će sa poduzetnicima razgovarati: Martin Raguž, Fehim Škaljić, Svetlana Cenić itd.

"Sve aktivnosti u okviru ova tri dana namijenjena su ženama koje žele početi poduzetnički poduhvat, koje su već u biznisu, ali im također treba podrška, ali i onima koje žele svoje znanje prenijeti na ostale žene. Zbog toga će i gostovati naše koleginice iz Makedonije i Crne Gore. Konferencija će biti vrlo otvorena, želimo razgovarati vrlo jasno sa stručnjacima koje se bave različitim pitanjima za žensko poduzetništvo."

Anila Gajević je predstavila program gala zabave Lady Boss, na kojoj će biti izabrana poduzetnica godine.

"Ja sam zadužena za najljepši dio, gala zabavu koja će biti održana 08.05. u Colloseumu, u 21 sat. Imaćemo zanimljiv i bogat program, voditelj zabave će biti Aleksandar Hršum. Što se tiče izbora poduzetnice godine, imamo tri finalistice, koje dolaze iz raznih krajeva BiH", kazala je Gajevićeva.

Kriteriji za izbor poduzetnice su bili da je žena 51 posto vlasnik kompanije, rast prihoda, rast profita i rast broja uposlenih u 2013. godini u odnosu na 2012.

Dani ženskog poduzetništva će kroz tematski različite događaje: debate, promocije, izložbe, dobrotvorne večere, sajmove i susrete podzetnica iz cijele Bih, regije i zemalja EU, sarajevskoj javnosti predstaviti uspješne žene koje kroz svoje biznise promoviraju ne samo vlastite vrijednosti već i vrijednosti kompletne društvene zajednice.

Na Danima ženskog poduzetništva učestvovao je i portal eKapija.ba.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti