Vijesti

U Sarajevu parafiran Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji - BiH zakoračila u Evropu

05.12.2007. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine


BiH i Evropska komisija jučer su ( 04.12.2007.) parafirale Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

Svečanoj ceremoniji parafiranja u velikoj sali parlamenta BiH prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak u svojstvu svjedoka, kao i predstavnici diplomatskog kora. Takođe su prisustvovali predstavnici institucija vlasti BiH, premijeri RS i FBiH Milorad Dodik i Nedžad Branković, te poslanici i delegati u parlamentu BiH.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je da će potpisivanje ovog sporazuma uslijediti nakon što vlasti BiH provedu Akcioni plan za reformu policije, osiguraju napredak u reformi javnog RTV sistema, javne uprave i osiguraju punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Sporazum koji smo danas potpisali donosi konkretne beneficije građanima BiH. Njime se omogućava uspostava zone slobodne trgovine, daje sigurnost potencijalnim investitorima. On predstavlja kapiju za sticanje statusa kandidata, ukoliko bude pravilno provođen", poručio je Ren.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, kazao je da osnova buduće državne politike BiH mora biti provedba prioriteta iz Evropskog partnerstva.

"Danas je dobar dan za BiH. Svjesni smo naših prvih zadataka, odnosno reforme policije, reforme javnog RTV sistema, javne uprave, pune saradnje sa Hagom i ekonomskih reformi. Ne smijemo propustiti ovu istorijsku šansu, jer bi nas u protivnom prošlost držala daleko do budućnosti", istakao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća EU Luis Amado poručio je posredstvom ambasadora Portugala u BiH da je parafiranje ovog sporazuma dokaz da je BiH opredijeljena da prevaziđe sve poteškoće na putu ka EU.

"Pozivam političke lidere u BiH da se ujedine u nastojanjima da i dalje snažno provode reforme koje će vašu zemlju dovesti do punopravnog članstva u EU", poručio je Amado.

Ministar vanjskih poslova Portugala, predsjedavajuće zemlje EU, i Havijer Solana, generalni sekretar Vijeća EU i specijalni predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, trebali su jučer prisustvovati ceremoniji parafiranja sporazuma između BiH i EK. No, magla na sarajevskom aerodromu onemogućila je njihov dolazak.

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU za BiH, prenio je poruku Havijera Solane.

"Parafiranje sporazuma između BiH i EK ima veliku simboličku vrijednost, jer dolazi nakon mjeseci blokada i krize. Vlasti BiH imaju još mnogo toga da urade, ali ovo je potvrda njihove opredijeljenosti da istraju na putu ka EU. Pozivam ih da bez odlaganja ispune preostale uslove za potpisivanje ovog sporazuma", prenio je Lajčak Solaninu poruku.

Osim Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Nikola Špirić i Oli Ren parafirali su i prijelazni sporazum između BiH i EU. Prijelazni sporazum su trgovinske odredbe ugovora o pridruživanju i stabilizaciji, koje će biti na snazi do okončanja ratifikacije ovog sporazuma u parlamentima 27 zemalja članica EU.

Najveći događaj od Dejtona

Nikola Špirić ocijenio je da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU najveći događaj od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

"Ovaj sporazum otvara novu stranicu evropske budućnosti BiH", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu. On je uputio čestitke i izraze zahvalnosti svim domaćim i stranim zvaničnicima, političarima i ekspertima koji su svojim djelovanjem omogućili ovaj uspjeh BiH.

foto: reuters

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti