Vijesti

U Sarajevu počela konferencija i društveno odgovornom poslovanju

24.02.2009. 12:25 / Izvor: Fena

"Društveno odgovorno poslovanje kao sredstvo unapređenja konkurentnosti i održivog razvoja" naziv je konferencije koja se danas održava u Sarajevu u organizaciji Razvojnog programa UN-a (UNDP), Vanjskotrgovinske komore BiH i United Nations Global Compacta.

Cilj je predstaviti društveno odgovorno poslovanje u ulozi mehanizma za unapređenje konkurentnosti preduzeća i naglasiti njihov značaj za održivi razvoj poslovnog sektora te prezentirati UNDP studiju o društvenoj odgovornosti preduzeća u BiH.

Po riječima Tarika Zaimovića, portfolio menadžera UNDP-a, kada je riječ o učešću preduzeća u društveno odgovornim aktivnostima u BiH, situacija uopće nije loša, a, kako je kazao i studija je pokazala da dosta bh. kompanija, posebno u privatnom sektoru, brinu o svojim radnicima, socijalnim, donatorskim aspektima, životnoj sredini, ljudskim pravima i drugim stvarima koje nisu direktno vezane za profit.

Zaimović je istaknuo da je najveća prepreka takvim aktivnostima za preduzeća zakonska legislativa te je izrazio uvjerenje da će se u tom kontekstu pokrenuti određeni procesi.

Tokom konferencije učesnici - predstavnici kompanija, vlasti, sindikata i drugi, imat će priliku da se upoznaju o osnovnim aspektima i metodama ugradnje koncepta društveno odgovornog poslovanja u svoje poslovanje, da se uvežu i iniciraju buduća partnerstva.

Društveno odgovorno poslovanje, kako je istaknuto, u Evropskoj uniji je definirano kao koncept gdje kompanije u svoje poslovne operacije i interakciju s interesnim grupama, na dobrovoljnoj osnovi, integriraju društvene i ekološke interese.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac dodao je da cilj društveno odgovornog poslovanja također jeste da se ne vodi računa samo o prometu i zaradi, već o zaposlenicima, okolišu i još nekim društvenim angažmanima te naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine zainteresirano da ovaj projekt zaživi i kod velikih i kod malih kompanija.

Također je naglašeno da nedostatak informacija i svijesti o tome šta je društveno odgovorno poslovanje predstavlja osnovni problem koji usporava implementaciju tog koncepta u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti