U Sarajevu počela Regionalna konferencija o razvoju turizma i prekograničnoj saradnji u dolini Drine

04.12.2008. 12:50 / Izvor: Fena
U Sarajevu počela Regionalna konferencija o razvoju turizma i prekograničnoj saradnji u dolini Drine

CARE International u saradnji s turističkom interregionalnom drinskom asocijacijom (TIDA) organizovao je 04.12.2008. godine u Sarajevu Regionalnu konferenciju o razvoju turizma i prekograničnoj saradnji u dolini Drine.

Cilj konferencije, po riječima program menagera Care Internationala Darka Vujovića, jeste da se sumiraju iskustva učesnika u projektu ove organizacije "Razvoj turizma u dolini rijeke Drine - prekogranično partenrstvo" te da se prezentiraju turistički potencijali drinske regije.

"Projektom su u tri godine finansirane i podržane aktivnosti općina, turističkih organizacija, nevladinog sektora i privrednih društava u osam općina u BiH i Srbiji (Srebrenica, Bratunac, Višegrad, Rudo, Priboj, Bajina Bašta, Ljubovija i Užice)", dodao je Vujović.

Uz osnivanje Asocijacije za zajedničku saradnju, ove aktivnosti doprinijele su i stvaranju zajedničkog turističkog proizvoda te omogućile prekograničnu saradnju i razmjenu iskustava na regionalnom nivou i između BiH i Srbije.

Projekt je finansijski podržala vlada Kraljevine Holandije.

"Nakon tri godine aktivnosti Care Internationala i lokalnih partnera imamo rezultate na koje možemo biti ponosni", rekao je holandski ambasador u BiH Karel Vosskuehler.

Dodao je da su općine, turističke agencije, poduzetnici razvili mrežu saradnje, ojačane su usluge pružanja turističkih informacija, što je doprinijelo razvoju turističkog sektora na profesionalan način.

Regija Podrinja, dodao je Vosskuehler, ubrzano se razvija i sve više ljudi investira u turističke kapacitete.

„Nadam se da će općine i turističke agencije iskoristiti kapital koji imaju i nastaviti raditi na tome i razvijati turizam Podrinja još više“, dodao je ambasador.

Učesnici konferencije su predstavnici nadležnih ministarstava, općinski načelnici, predstavnici općinskih turističkih organizacija i nevladinih organizacija koje implementiraju projekte iz turizma i ekologije u drinskoj regiji u BiH i Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti