U Sarajevu počeo Bee Fest, 70 izlagača iz BiH i zemalja regiona

12.09.2012. 14:08 / Izvor: Fena
U Sarajevu počeo Bee Fest, 70 izlagača iz BiH i zemalja regiona

Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu danas je počeo Bee Fest - 10. Internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme.

I pored veoma nepovoljnih vremenskih prilika, na ovogodišnjem sajmu, koji će trajati do 16. septembra, predstavlja se oko 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Direktorica Sajma Samira Katica kazala je da je tema ovogodišnjeg festivala "Med kao poklon", s obzirom na to da su istraživanja provedena uz podršku USAID/Sida Farma projekta pokazala da se med smatra veoma dobrim darom.

Organizaotor je pripremio bogat program za ovogodišnji sajam, a planirano je i takmičenje za najkvalitetniji med i druge pčelinje proizvode te konkurs za najbolje likovne i literarne radove o temi "Med je cool", kao i nagradne igre i degustacije.Također, predviđena su i predavanja pčelara.

Ove godine novitet na sajmu je "Medeno ćoše", štand koji je uspostavljen zajedno s Srednjom poljoprivrednom školom Sarajevo, a na kojem će posjetioci moći besplatno da degustiraju razne vrste meda i nauče nešto više o korisnim svojstvima tog ljekovitog artikla.

Drugog dana sajma, prema riječima direktorice Katice, je Dan organskog meda, u okviru kojeg će se posjetioci i izlagači moći upoznati o prednostima i izazovima organskog pčelarenja.

"U situaciji kada je proizvodnja meda u padu, prirodno je da proizvođači razmišljaju kako izvući maksimum iz svoje košnice. Organskim pčelarenjem oni dobijaju priliku da uz dodatni trud proizvedu još kvalitetniji med i takvog ga ponude tržištu", kazala je Katica.

Nagrade za najbolje pčelare, kako je najavljeno, bit će dodijeljene u subotu.

Podršku u organiziaciiji sajma i ove godine su prižili Vlada Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad, USAID/Sida Farma projekt i drugi.

Sajam je zvanično, uime načelnika Općine Stari Grad, otvorila njegova pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti