U Sarajevu počeo prvi regionalni sajam gastronomije i ugostiteljstva "Gast Fest"

15.03.2018. 12:52 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu počeo prvi regionalni sajam gastronomije i ugostiteljstva 'Gast Fest'
OTVORI GALERIJU

Prvi regionalni sajam gastronomije i ugostiteljstva "Gast Fest" počeo je danas u Sarajevu.  

Prvi regionalni sajam gastronomije i ugostiteljstva "Gast Fest" počeo je danas u Sarajevu.  

Sajam je okupio više od 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zmalja regiona, a sve sa ciljem da predstavi i poveže najbolje od najboljih u okviru specijaliziranih djelatnosti u gastro svijetu. 

Na sajmu su predstavljeni svi noviteti iz "horeca", prehrambenog, tehničkog i tekstilnog sektora, koji su namijenjeni ugostiteljima, hotelijerima i somelijerima.

Direktor sajma Hanis Plosko, kazao da su protekli mjeseci organizacije sajma bili dosta energični, ali kada danas vidi na jednom mjestu okupljene ljude iz skoro 20 različitih branši sav taj napor se poništi. Rekao je da je sama ideja festivala potekla prije pet godina, dok su pripreme za njegovu realizaciju trajale oko osam mjeseci.

"Danas smo na jednom mjestu uspjeli okupiti oko 20 različitih branši gastronomskog svijeta, od prehrambene, tekstilne, prerade i proizvodnje pića, rasvjete, namještaja, industrijskih kuhinja i drugih sektora, na što smo posebno ponosni. Ovo je projekat koji je bio koncipiran i baziran na petnaestogodišnjem radu firme Sinkromo, gdje smo kroz rad na terenu shvatili da u svijetu postoji mnogo ovakvih događaja koji povezuju gastronomsku branšu, ali da u BiH toga nema, te smo se stoga odlučili na organizaciju jednog ovakvog događaja, za koji će nadamo, biti prepoznat i značajan, ne samo za BiH već za cijelu regiju", kazao je Plosko.

Foku sajma stavljen je na domaće proizvođače koji imaju mnogo toga za ponuditi i predstaviti, od autohtonih recepata do tehnoloških industrija. Sajam je i idealna prilika da se obnove neki stari kontakti ali i ostvare neki novi. 

Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH – AHK BiH i izvršni direktor DEinternational d.o.o., rekao je kako želi da zahvali organizatorima što im se pružila prilika da i na ovaj način pokažu dobri odnos i saradnja Njemačke i BiH.

"Zadnjih nekoliko godina otkrili smo da je privatni sektor jedan od lidera i osvježenja ovog područja. Kompanije iz BIH u odnosima B2B su jako prisutne, ostvaruju dobre rezultate i ovaj sajam je sigurno dobra prilika za jačanje takve saradnje. Kao što znate, Njemačka je jako otvorena globalnom tržištu i to želimo stalno pokazivati", kazao je Gaber.

Podsjetio je da je AHK velika podrška u organizaciji sajmova u Ninbergu, Minhenu i Kelnu. Kazao je još i kako se pokazalo da sajmovi mogu i jesu veliki pokretači tržišnih promjena, sa porukom da će i ovaj sajam biti dio tih dobrih i pozitivnih promjena. 

"Tržište sajmova u BIH je još uvijek na niskom nivou, iz tog razloga Gast Fest je jako važan događaj koji je sigurno prva stepenica ka većem uspjehu", dodao je Gaber.

Amir Hujić, ispred Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdio je dobru saradnju organizovanja i odlaska bh. kompanija na sajmove u Njemačku. Naglasio je da je VTKBiH jedan od glavnih pokretača i podrške domaćim kompanijama na njemačkim sajmovima, na kojima one ostvaruju značajne rezultate.

Tokom tri sajamska dana, od 15.03. do 17.03. 2018 u Domu mladih, prisutni će moći prisustvovati zanimljivim sesijama iz oblasti ugostiteljstva i gastronomije a bit će održani i workshopovi, cooking show-ovi, modne revije i razne degustacije. Organizatori su se pobrinuli da bude predstavljeno bogatstvo najboljih okusa, izvornih, lokalnih i tradicionalnih specijaliteta, delicije balkanske regije, kao i predstavljanje noviteta svjetskih egzotičnih kuhinja i gastro standarda.

U sklopu organizovanih cooking shoowa Perutnina Ptuj BIH organizira i takmičenje profesionalnih kuhara u pripremi raznih specijaliteta od piletine, a najbolji među njima će imati priliku da osvoji i posebnu nagradu a to je kamion pun robe za svoj restoran.

Osim ovog, bit će organizovano i takmičenje menadžera u pripremi hot-doga, te predstavljanje nacionalnih tradicionalnih kuhinja diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini.

Na sajmu će se pojaviti i poznata kuharska lica iz regiona kao što je njemački kuhar Robert Koch ali i jedni od pobjednika jednog od najpopularnijih kulinarskkih showa u regiji “Tri, dva, jedan - Kuhaj”, Domagoj Žulj i Morana Mijač, te renomirana imena bh. kulinarstva.

Za zabavni dio programa će biti zaduženi Dj-evi iz okruženja kao što su Amir Groove, Nazzif i Dave Hudson kao i muzički band na završnoj večeri sajma.

Gast Fest za dugoročni cilj ima povezivanje i razmjenu iskustava, te uspostavljanje domaće i regionalne saradnje.

Jedan od medijski sponzora sajma je i poslovni portal Akta.ba.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti