U Sarajevu položen temeljac za gradnju pasivne kuće na Kovačima

07.05.2014. 12:33 / Izvor: Fena
U Sarajevu položen temeljac za gradnju pasivne kuće na Kovačima

“Pasivna kuća” će biti edukativni objekt veličine 103 m2 i bit će prezentirana građanima i institucijama, sa svim njenim pozitivnim učincima.

Na Kovačima, u sarajevskoj općini Stari Grad, danas je položen temeljac za izgradnju edukativnog centra “Naša pasivna kuća”.

Temeljac  su položili Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i Kemal Čolak, direktor firme Promo d.o.o. iz Donjeg Vakufa koja je investitor i izvođač radova.

Hadžibajrić je rekao da će ovaj ogledni primjerak kuće biti u vlasništvu Općine, a njen jedan dio će koristiti  MZ Kovači. Ujedno ona je i promocija firme Promo d.o.o. koja gradi ovakve kuće.

Načelnik Općine Stari Grad je naveo da je ovo specijalna vrsta gradnje kojom se može uštedjeti energija i do 15 puta u odnosu na klasičnu gradnju.

“Pasivna kuća” će biti edukativni objekt veličine 103 m2 i bit će prezentirana građanima i institucijama, sa svim njenim pozitivnim učincima.

"S obzirom na to da svi težimo približavanju i ulasku u Evropsku uniju, i ovo je jedan od značajnih koraka ka tom približavanju. Firma Promo d.o.o. već dugo godina radi niskoenergetske kuće, a ovo je prva naša pasivna kuća koju darujemo građanima, Općini Stari Grad, Kantonu i BiH", kazao je direktor firme Promo d.o.o Čolak.

Montaža kuće traje kratko, pojasnio je Čolak, to je panelni sistem montažne gradnje, postavljaju se već izgrađeni kompletni zidovi, s pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Po sistemu "ključ u ruke" gradnja ovakve kuće traje tri mjeseca.

Ova kuća će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjiti potrošnju energije i do deset puta, a istovremeno osigurati maksimalnu udobnost i prijatan boravak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti