U Sarajevu potpisan ugovor o dokapitalizaciji B&H Airlinesa

22.12.2008. 14:20 / Izvor: Fena
U Sarajevu potpisan ugovor o dokapitalizaciji B&H Airlinesa

Generalni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil je 22.12.2008. godine u Sarajevu s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem i v.d. generalnog direktora Energoinvesta Džemailom Vlahovljakom potpisao ugovor o dokapitalizaciji 49 posto državnog kapitala kompanije B&H Airlines.

U vlasničkoj strukturi Društva, Vlada FBiH učestvuje s 50,93, Energoinvest s 0,07 i Turkish Airlines sa 49 posto.

Po riječima premijera Brankovića, Turkish Airlines se obavezao da će osigurati sredstva od pet miliona eura za leasing dva mlazna aviona, prvi iz linije "boeing 737", s tim da će on biti stavljen na raspolaganje Društvu u roku od 90 dana, dok će drugi biti u funkciji iduće godine.

Turska kompanija će unijeti i pet miliona KM kao rezervu BH Airlinesa te osigurati školovanje pilota i drugog osoblja te kompanije koja će poslovati u svom sadašnjem vizuelnom identitetu.

Generalni direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil kazao je da će želja te turske aviokompanije da ojača B&H Airlines biti vidljiva u pet godina, nakon što bude ojačana njegova flota i uvedene nove linije, posebno, prema najpoznatijim evropskim destinacijama.

- Naš cilj je da postanemo jedna od najvećih aviokompanija i da u 2009. povećamo svoje poslovanje za 21 posto, rekao je Kotil, istaknuvši da u tom napretku vidi i napredak BH Airlinesa.

Današnje potpisivanje ugovora v.d. Energoinvesta Džemail Vlahovljak ocijenio je posebnim događajem za bh. ekonomiju, a posebno što je riječ o saradnji s jednim svjetski poznatim brendom.

Turkish Airlines ima oko 14.000 uposlenika, flotu od 106 aviona i saobraća na 123 linije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti