U Sarajevu se održava prva Regionalna konferencija o arhitekturi i graditeljstvu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu se održava prva Regionalna konferencija o arhitekturi i graditeljstvu

28.03.2019. 12:56 / Izvor: Akta.ba

Prva Regionalna konferencija arhitekture i graditeljstva - House'19 danas je u Sarajevu, okupila blizu 300 stručnjaka, jedanaest eminentnih predavača iz BiH, Italije, Hrvatske, Srbije i Španije koji su podijelili svoje dobre prake arhitekture, urbanizma i dizajn interijera.

Konferenciju je otvorio poznati bosanskohercegovački arhitekt, Sead Gološ, koji je govorio o trenutnom stanju i mogućnostima  arhitekture u BiH.

Među učesnicima se pojavio i arhitekt Amir Vuk Zec koji je govorio o savremenim metodama urbanog planiranja koji utiču na ekonomske, socijalne i ekološke aspekte tih zajednica.

Jasmin Hošo, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održao je predavanje o unapređenju poslovnog ambijenta u BiH, što je s aspekta graditeljstva, jedno od najvažnijih pitanja. Naglasio je da su ključni faktori kreiranja konkurentnosti u savremenom poslovanju znanje i kvalitet te svoj put ka globalnom tržištu domaće kompanije treba da grade na implementaciji ta dva standarda, dok s druge strane država treba da bude čvrst oslonac za realizaciju investicija iz realnog sektora.

Na House'19 konferenciji učešće su uzeli i gosti predavači iz Hrvatske Marko Dabrović (Arhitektonski studio 3LHD) i Srbije, Vladimir Gugl (Arhitektonski studio Gugl). Oni su prezentirali su svoje radove i iskustva arhitektonske prakse u zemlji i inostranstvu, savremenim praksama u svjetskim centrima arhitekture te urbanim sistemima.

Podršku konferenciji dali su i Franco Vittor (Calligaris Italija), Admir Delalić (Vaillant, BiH), Dejan Racić (Porcenaloso Gupo Španija), Nermin Bešović (Rehau BiH) i Tea Feriz (Comtrade). Svi oni će u nastavku konferencije prezentirali najnovije trendove uređenja interijera kroz urbane inovacije za poslovne korisnike i porodice.

Konferencija se održava u organizaciji portala House.ba i kompanije Panorama Sole.

E.Ko.

Foto: Akta.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti