U Sarajevu sutra osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu sutra osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH

22.01.2020. 13:16 / Izvor: Akta.ba

Privredna komora FBiH uputila je obavijest inžinjerima građevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije, te inžinjerima drugih profila, da će 23. januara biti održana osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH. 

Osnivačka skupština bit će održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u okviru "INN&TECH" konferencije.

Iz Komore navode da je neophodno organizovati se kroz instituciju koja ima legalitet i legitimitet zastupanja prema svim nivoima vlasti u BiH, da bi se na kvalitetan i uspješan način zastupala inžinjerska struka.

Dodaju da su umrežavanje i saradnja na regionalnom nivou i korištenje iskustava i znanja za unapređenje inžinjerske struke u BiH potrebni kako bi se inžinjerska struka u BiH dovela u položaj kakav ima u svijetu.

Također, ističu da je cilj imati inžinjersku komoru čiji će osnovni zadatak biti unapređenje rada i statusa inžinjerske struke, osiguranje kontinuiranog usavršavanja članova, kao i učešće u kreiranju zakonodavne regulative u saradnji sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, kao i druge aktivnosti od interesa za inžinjersku struku.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti