Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu više nema redukcija vode?

13.09.2018. 08:09 / Izvor: Akta.ba

"U Sarajevu više nema redukcija vode, a primjenom sistemskih rješenja nastojat ćemo da se one ne ponove", istakao je jučer premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj prilikom prezentacije Projekta smanjenja neprihodovane vode u KS. Upravo je to bio i primarni cilj ovog projekta, a konačni, koji se treba realizirati u narednim godinama,  jeste smanjenje neprihodovane vode u KS na ekonomski prihvatljiv nivo.

Po njegovim riječima, na ovaj način se uvodi jedan sistem kontrole i otklanjanjaju kvarovi s ciljem smanjenja gubitaka.

"Nastavit ćemo s ovim projektom, a dobro je što je u njega uključena i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja prati realizaciju svih svojih kredita. To ne podrazumijeva samo finansijski dio, nego i konsultacijske usluge i nadzor radova", pojasnio je premijer Zolj.

Dodao je kako su do sada detektovane tri dionice na kojima su najveći kvarovi, te će njihovom popravkom smanjiti gubici vode i postići željeni efekti.

"Ova Vlada Kantona Sarajevo sve radi na jedan sistematičan način i upravo nam je zbog toga važan i projekt Smart City-a. Njegovom realizacijom građani će moći aplicirati i prijaviti kvarove preko GSM mreže. Mi pravimo strategije i osnove za dobrobit naših građana", poručio je premijer Zolj.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove vodovoda iz Zenice, inače angažiran kao ekspert u ViK- u Nedim Šečić,  predstavio je aktivnosti koje su provedene u okviru ovog projekta i planove.

Naveo je, između ostalog, kako je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo opremljeno sa kompletnom opremom za mjerenje, detekciju kvarova i monitoring gubitaka.

U vezi aktivnosti koja se odnosila na popravku prijavljenih zetečenih kvarova, Šečić je iznio podatak kako je od sredine oktobra otklonjeno 3.315 kvarova na sistemu vodosnabdijevanja.

Posebno odjeljenje, kako je dodao, bavilo se pitanjem nelegalne potrošnje, odnosno krađe vode i ono nastavlja raditi u kontinuitetu. Tri glavna pokazatelja odnose se na to da je izvršena kontrola 5.967 potrošača, te utvrđeno da je 510 manipulacija.

Do sada je naplaćeno 216.669 KM, s tim da je tim potrošačima fakturisano 834.015 KM.  Naglasio je da je bez obzira na sve probleme, veliki dio planiranih aktivnosti uspješno završen.

"U prošloj i ovoj godini Vlada Kantona Sarajevo je uložila 15 miliona KM za potrebe ViK-a. Napravljene su uštede električne energije za tri posto, jer se sad manje pumpa vode. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je oko deset posto korisnika "kralo vodu" tačnije njih 17 hiljada", istakao je ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić.

Podcrtao je da sad  konačno Vlada upravlja sistemom, a ne sistem njom.

Direktorica preduzeća ViK-a Azra Muzur je još jednom ponovila kako se svi neophodni radovi obavljaju noću u periodu od ponoći do pet ujutro. Iako građani negoduju, oni moraju zatvarati vodu određenim naseljima.

"Trenutno radimo na četiri glavne zone vodosnabdijevanja, zbog čega do prekida u isporuci vode, uglavnom dolazi na Stupu, Dobrinji, Hrasnom, Vogošći i Kobiljoj Glavi. Međutim to su najkritičniji dijelovi. Kako bismo napravili još bolje rezultate mi to zaista moramo raditi, o čemu informišemo građane na vrijeme putem naše web stranice i medija", naglasila je direktorica Muzur.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti