U sektor OIE u FBiH investirano više od 50 miliona KM

29.05.2013. 09:48 / Izvor: Fena
U sektor OIE u FBiH investirano više od 50 miliona KM

Na redovnoj skupštini Udruženja proizvođača energije iz obnovljivih resursa "Apeor" koja je nedavno održana u Mostaru izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Udruženja Emirom Avdićem.

Na redovnoj skupštini Udruženja proizvođača energije iz obnovljivih resursa "Apeor" koja je nedavno održana u Mostaru izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Udruženja Emirom Avdićem.

Novo rukovodstvo se obvezalo nastaviti dosadašnji rad Udruženja na promociji upotrebe i iskorištavanja obnovljivih izvora energije (OIE), rečeno je Feni u ovom udruženju.

Također, pored izbora novog rukovodstva verifikovano je i članstvo Udruženja kojem je pristupila većina kompanija koje imaju ili namjeravaju da izgrade postrojenja za iskorištavanje OIE, kao i kompanije koje su na bilo koji način povezane sa sektorom obnovljivih izvora (kompanije koje se bave projektovanjem postrojenja za iskorištavanje obnovljivih izvora, kompanije za distribuciju i prodaju opreme za obnovljive izvore i sl.) a koje djeluju na teritoriji FBiH.

Istaknuto je da situacija, koja je nastala nakon presude Ustavnog suda od 19. juna prošle godine, kojom se Uredba o korištenju OIE i kogeneracije proglašava neusaglašenom sa Ustavom Federacije BiH i prestaje da važi 13. januara ove godine, te neusvajanje zakona o korištenju OIE i efikasne kogeneracije u roku kako je definisano presudom Ustavnog suda FBiH, ne ulijeva nadu postojećim i potencijalnim investitorima za nastavak već započetih investicionih aktivnosti.

Napomenuto je kako je dosad u sektor obnovljvih izvora u FBiH, što od domaćih što od stranih investitora, investirano više od 50 miliona KM i da je u planu još veliki broj investicija koje zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi ovaj sektor nisu izvodljive.

Udruženje je aktima, koje je uputilo izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u FBiH, zatražilo aktivno sudjelovanje u kreiranju zakona i propisa koji bi trebali urediti oblast OIE.

Na skupštini je dogovorena saradnja sa Sekcijom obnovljivih izvora energije Privredne komore FBiH na promociji upotrebe i iskorištavanju obnovljivih izvora, te usklađivanju domaće zakonske regulative sa zakonskim okvirom Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti