U sektoru turizma agencije u najtežem položaju

13.04.2021. 15:27 / Izvor: SRNA
U sektoru turizma agencije u najtežem položaju

Asocijacija turističkih agencija ističe da su u oblasti turizma u Republici Srpskoj, usljed pandemije virusa korona, u najtežem položaju turističke agencije.

Asocijacija turističkih agencija ističe da su u oblasti turizma u Republici Srpskoj, usljed pandemije virusa korona, u najtežem položaju turističke agencije, koje očekuju pomoć od republičkih institucija kako sljedeće godine ne bi došlo do njihovog nestanka.

Iako rad turističkih agencija formalno nije zabranjen, praktično je nemoguć, te je zabilježen pad prometa u ovoj i prošloj godini od 70 do 90 odsto, naveli su iz Asocijacije.

"Već je zatvoreno više od 50 odsto agencija, a do kraja godine ovim tempom i sve preostale će se zatvoriti. Očekujemo da će Ministarstvo trgovine i turizma Srpske naći načina da turističkim agencijama pomogne, dodijeli jednokratnu pomoć, subvencioniše doprinose i podrži agencije kao najvažniju kariku u lancu turističkih usluga", navodi se u saopštenju iz Asocijacije.

U saopštenju se ističe društvena odgovornost i angažovanost turističkih agencija i nezamjenljiva uloga u organizaciji đačkih ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, sajmova i banjskih rehabilitacija.

"Turističke agencije upošljavaju i prevoznike, ugostitelje, hotelijere, vodiče, animatore i druge uslužne djelatnike, za koje se, takođe, pojedinačno traži pomoć, ali se nekako uvijek i neopravdano turističke agencije zaobiđu", navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije su naveli da jedino što su turističke agencije do sada dobile kao pomoć jeste minimalna plata sa doprinosima za april 2020. godine, koju je Vlada Republike Srpske uplatila svim zaposlenim u Srpskoj, pa tako i turističkim radnicima, te doprinose za jul, avgust i septembar, kao i priliku da dobiju doprinose i za oktobar, novembar i decembar prošle godine.

"Međutim, ove subvencije nije dobilo više od 50 odsto agencija jer je uslov da nije bilo otpuštanja radnika, što su neke agencije bile prinuđene", navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije su dodali da su turističke agencije kao priliku da bilo šta rade u uslovima potpune zatvorenosti vidjele u prodaji domaćih kapaciteta uz subvenciju građana sa turističkim vaučerima od 100 KM koje je emitovalo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

"Problemi počinju septembra 2020. godine, od kada su počela kašnjenja sa izdavanjem rješenja od Ministarstva, a onda i kašnjenja sa isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere", navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije su naveli da su neke turističke agencije primorane i da uzimaju kredite ili, u krajnjoj mjeri, otpuštaju radnike, što ih onda diskvalifikuje za subvenciju doprinosa za zaposlene od oktobra do decembra 2020. godine.

Iz Asocijacije su istakli da očekuju da će resorno ministarstvo naći načina da ispuni obaveze, te donese rješenja i isplati potraživanja turističkim agencijama i hotelima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti