U šest godina mandata aktuelne Vlade FBiH doneseno više od 60 novih nameta privredi

21.01.2021. 11:44 / Izvor: Akta.ba
U šest godina mandata aktuelne Vlade FBiH doneseno više od 60 novih nameta privredi

I javni sektor mora sprovesti značajno ukidanje i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, koji dodatno opterećuju privredu.

Uprkos stalnim obećanjima o rasterećenju privrede i smanjenju opterećenja na rad, plaće radnika i nameti poslodavcima se samo umnožavaju.

Tako je tokom mandata ove Vlade FBiH doneseno više od 60 novih ili su povećane cijene postojećih nameta za privredu.

Iz UPFBiH podsjećaju da su sa sindikatima u načelu dogovorili značajno povećanje minimalne plaće u FBiH, uz uvjet da se smanje porezi i doprinosi na plaće na maksimalno 30 posto, a reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit.

No, sve to neće biti dovoljno ukoliko se i u javnom sektoru ne krene u značajno ukidanje i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, koji dodatno opterećuju privredu. Pogotovo u vremenu u kojem svjetska privreda, pa tako i naša, trpi ogromne posljedice pandemije COVID-19.

" Vlada FBiH i njen administrativni aparat do sada nisu učinili gotovo ništa kako bi se solidarizirali sa radnicima i poslodavcima u realnom sektoru. Za početak, mogli bi izmijeniti ovo Uputstvo o provođenju Zakona o slobodi pristupa informacijama staro 20 godina, dostavljati dokumentaciju elektronski i ukinuti plaćanje printa dokumenata po nebuloznim cijenama.Sva opterećenja ili povećanja postojećih nameta, doneseni su za vrijeme mandata aktuelne Vlade, dakle, u posljednjih šest godina. Kako smo napomenuli ranije, tokom mandata ove Vlade FBiH doneseno je više od 60 novih ili su povećane cijene postojećih nameta za privredu, iako konstantno slušamo obećanja o rasterećenju privredi za dobrobit šire društvene zajednice", kazali su za Akta.ba u UPFBiH. 

 

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti