U Širokom Brijegu održana Konferencija o poticajnom investicijskom okruženju

29.06.2018. 10:52 / Izvor: Akta.ba
U Širokom Brijegu održana Konferencija o poticajnom investicijskom okruženju

EU ProLocal je zajednički program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), u četvrtak je u hotelu "Park" u Širokom Brijegu održana Konferencija o poticajnom investicijskom okruženju podržana kroz EU ProLocal Program.

EU ProLocal je zajednički program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Ukupni proračun programa iznosi 13 milijuna eura, od kojih 9 milijuna eura financira Europska unija, a ostatak je osiguralo Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Cilj je Konferencije približiti interese i očekivanja stranih ulagača donositeljima odluka i izrađivačima promotivnih programa privlačenja investitora u ZHŽ-u te potaknuti predstavnike domaćih gospodarstvenika da kroz javno-privatni dijalog iskažu svoj interes o tome koji ulagači mogu doprinijeti jačanju njihove konkurentnosti.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić izrazio je mišljenje da takvi i slični događaji na temu stvaranja povoljnog okruženja za investicije, pomažu, prije svega, graditi dijalog s institucijama i gospodarstvenicima, ali i cijelim društvom uključujući i mlade kako bi i oni, kao predstavnici vlasti i javne službe, mogli što bolje identificirati i odgovoriti na potrebe domaćeg gospodarstva i društva.

"Gospodarstvo ZHŽ-a je najviše razvijeno u sektoru aluminija i plastike koji su izvozno orijentirani, zatim u sektoru trgovine gdje se nalaze najveći uvoznici i distributeri robe široke potrošnje i prehrane u Bosni i Hercegovini, sektorima papirnate i grafičke industrije, te sektoru građevinarstva i sl.", kazao je Čosić, podsjetivši kako je ta županija, prema službenim statističkim podacima, već nekoliko godina zaredom druga najrazvijenija županija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također je podsjetio kako je specijalizirani časopis Financial Timesa za izravna strana ulaganja svrstao ZHŽ među top 10 destinacija u kategoriji Malih europskih regija budućnosti u 2018./19. godini. 

Govoreći o trendovima razvoja, prema najnovijim podacima i u odnosu na prethodne tri godine, Ćosić je istaknuo kako su zastupljeni pozitivni trendovi razvoja pa je tako vrijednost izvoza u 2017. godini u Županiji iznosila preko 500 milijuna maraka i u porastu je u odnosu na prethodne godine.

Naglasio je kako ZHŽ ima sve predispozicije za daljnje jačanje i kreiranje privlačnog okruženja za strane i domaće investicije - strateški položaj, poduzetnički duh, razvijene gospodarske sektore, trgovinske strukture i mreže, turističke potencijale, međutim, kako kaže, postojeće potencijale je potrebno dalje razvijati, pružiti potreban pravni okvir, uvjete, i suradnju kako bi se postigli značajniji rezultati.

Predavači na Konferenciji bili su: Vedrana Likan, direktorica i partner za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Colliers International; Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini; Eike Otto, konzultant za regionalni razvoj, GIZ i Hrvoje Livaja, izvršni direktor zadužen za logistiku i savjetnik Uprave Luke Ploče, Energia Naturalis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti