U SKB-u Mostar proradio novi informatički sistem: Svi podaci pacijenata na jednom mjestu

28.07.2009. 14:37 / Izvor: Večernji List
U SKB-u Mostar proradio novi informatički sistem: Svi podaci pacijenata na jednom mjestu

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar pušten je u rad novi server s kojim je znatno unaprijeđen informatički sistem ove institucije. Sada će se napokon na jednom mjestu nalaziti svi podaci pacijenata, što će uveliko olakšati rad liječnicima, a i pacijenti neće morati brinuti oko toga gdje su im nalazi.

Kako je za Večernji list rekao inženjer Andrija Lončar, radi se o modernom evropskom sistemu koji zadovoljava sve potrebne standarde, pa i više od toga.

"Za razliku od ranijeg načina rada, sada će biti doslovno svi podaci na jednom mjestu. Ranije su se npr. otpusna pisma pisala uglavnom na pisaćoj mašini, ali sada i taj dio ide u sistem. Liječnicima je olakšan posao, a pacijenti imaju također manje glavobolje oko papirologije", istakao je Lončar.

On je naglasio kako je privatnost podataka izuzetno zaštićena, te kako nema opasnosti da određeni podaci dospiju u javnost.

"Samo liječnik koji vodi pacijenta ima pravo na pristup podacima i povijesti bolesti te osobe i niko više. Onoga trenutka kada drugi liječnik dobije tog pacijenta, raniji gubi pravo na pristup podacima, dok novi liječnik dobiva njegove dotadašnje ovlasti. Nema razloga za strah zbog nedovoljne zaštićenosti osobnih podataka", naglasio je Lončar.

Trenutno je u toku faza ubacivanja potrebnih podataka u server, što je ogroman posao, a njegov službeni početak rada očekuje se uskoro.

Radi se o jednom od najvećih servera u Hercegovini, a veći server vjerovatno ima jedino HT Mostar. Radi se o modernom sistemu koji ima Oracle bazu podataka te klijentski software. Sada je velika zadaća djelatnika bolnice u server ubaciti sve potrebne podatke. Radi se o hiljadama povijesti bolesti onih koji su se liječili u mostarskoj bolnici. Još nije poznato koliko će biti potrebno vremena da se ovaj proces obavi, ali se radi o desecima hiljada stranica raznih nalaza, dijagnoza, liječenja itd. S ovim projektom SKB Mostar je napravila još jedan veliki korak naprijed te dokazala kako ima mogućnosti praćenja evropskih trendova koje pokušavaju dostići već godinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti