Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Skenderiji otvoren Sarajevski festival turizma

24.10.2018. 13:13 / Izvor: Fena

U Centru Skenderija otvoren je 40. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, pod nazivom "Sarajevski festival turizma".

Dobrodošlicu izlagačima, gostima i posjetiocima poželio je domaćin sajma, direktor KJP Skenderija Amer Kapo, koji je ukazao na važnost održavanja sajmova koji doprinose afirmaciji domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljaju turizam kao jednu od najvažnijih privrednih grana BiH.

Kapo je pozvao građane Sarajeva i turiste da posjete sajam i uživaju u domaćim delikatesima, ali da u petak dođu i na platou Skenderije i učestvuju u obaranju Ginisovog rekorda u pravljenju 13.000 palačinaka. Dosadašnji rekord u  pravljenju palačinaka drži Moskva.

"Sa ovog mjesta želim da pošaljemo poruku da Sarajevo ponovno postaje turistički centar u regionu, u srcu Evrope", poručio je Kapo.

Zahvalio je svim partnerima na dobroj organizaciji sajma, a izlagačima poželio uspjeh u radu.

Sajam je otvorio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić koji je rekao da se u vremenu tranzicije gase mnoge industrije, milioni radnika ostaje bez posla, ali da turizam ima perspektivu.

"Stoga je važno da se poboljša turistička ponuda, kako bi što više ljudi dolazilo u BiH. Grad Sarajevo, a samim tim i BiH, je na top listi turističkih svjetskih destinacija i to trebamo poboljšati", kazao je Trivić i dodao da je primjer tome izgradnja Trebevićke žičare, koja je magnet za turiste, a kojom se 700.000 ljudi provozalo od 6.aprila 2018.godine.

Izrazio je nadu da će svi nivoi vlasti u BiH doprinijeti da BiH bude najposjećenija država.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja uključeni su Udruženje kuhara u BiH, Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje barmena ICE Sarajevo, koji će svakodnevno pripremati po 100 obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, korisnike portala Pomozi.ba.

Predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić  smatra da je perspektiva kuhara dobra, ali da treba više raditi na promociji, da prate svjetske tokove u prezentaciji gastro ponude, ali i drugih segmenata turizma, od konobara, taksista, recepcionera, kuhara, jer „ne smijemo nepripremljeni dočekati turiste".

"Radimo na promociji gastro turizma i sljedeće godine ćemo upriličiti mnoge radionice, ali ono što je neophodno je da i svi nivoi vlasti pruže podršku", rekao je Hodžić.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih bit će organizirana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“, a učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i turistički radnici.

Ulaz na sajam je besplatan, a krajnji cilj organizatora je da sajam, koji će trajati do 26.oktobra, pozicioniraju kao regionalni turistički centar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti