U Skenderiji svečano otvoren sajam INTERIO

14.03.2018. 12:16 / Izvor: Fena

Do 18. marta sajamska manifestacija se održava u redizajniranoj dvorani "Mirza Delibašić".

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren  35.  međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije - INTERIO, na kojem  se predstavlja  oko 100 izlagača i suizlagača.

Do 18. marta sajamska manifestacija se održava u redizajniranoj dvorani "Mirza Delibašić", a svečano ju je proglasio otvorenom premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković

Kako je istaknuto,  tokom 35 godina održavanja, ova međunarodna specijalizovana sajamska manifestacija se potvrdila  kao nezaobilazno mjesto za prezentaciju proizvoda i usluga brojnih bosanskohercegovačkih i stranih kompanija i povod okupljanja stručnjaka, poslovnih ljudi i krajnjih korisnika iz BiH i inostranstva.  

"Napravili smo značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i imamo veći broj izlagača, a  naš cilj je da se svake godine taj broj povećava i da imamo kvalitetne izlagače, kao i ove godine. Posjetioci će u narednih pet dana zaista imati šta da vide", naveo je direktor Centra Skenderija Amer Kapo, dodajući da BiH kada je riječ o drvnoj industriji, a posebno proizvodnji namještaja, ima šta da pokaže i ponudi u regionu, a i šire.  

U okviru sajma u četvrtak će biti održan stručni seminar pod nazivom "Kako unaprijediti kvalitet izvoza drvne industrije BiH" koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s stručnjacima iz ove oblasti. Postavka reprezentativne izložbe u prostoru sajma, u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Arhitektonskim fakultetom, Mašinskim fakultetom i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kako je istaknuto,  stvorit će dodatnu vrijednost u cilju povezivanja visokog obrazovanja i privrede.

Selma Bašagić iz VTKBiH je podsjetila da je drvna industrija prošle godine ostvarila izvoz gotovo 1,3 milijarde KM u okviru kojeg je izvoz namještaja bio 37,7 posto. 



Ovogodišnji INTERIO, po riječima predstavnice Privredne komore Federacije BiH Šemse Alimanović, izuzetna je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje visokog obrazovanja i privrede, dodatnu edukaciju, informisanje o trendovima u industriji namještaja, te unutrašnjeg i vanjskog uređenja. 

Bašagić i Alimanović su naglasile značaj stvaranja ambijenta koji će omogućiti veću konkurentnost domaćih proizvoda i daljnje povećanje izvoza finalnih proizvoda ove industrije. Podsjetile su da domaći proizvođači namještaja na svjetskim sajmovima potvrđuju kvalitet svojih proizvoda i osvajaju prestižne nagrade.

Direktor Ećo Company Suhad Ećo kazao je da se, unatoč dobrim rezultatima, drvna industrija susreće s određenim problemima, kao što su visoka stopa opterećenja rada, nedostatak kvalitetnih kadrova, nabavka sirovina. 

"Sirovine ima dovoljno, ali nije adekvatno raspoređena. Firme bi mogle povećati svoj izvoz i broj zaposlenika ako bi imale kvalitetnu sirovinu u kontinuitetu", naveo je Ećo.

Napomenuo je da se ova grana ne može razvijati ako nema institucionalne podrške.

Postavka reprezentativne izložbe u prostoru sajma, u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Arhitektonskim fakultetom, Mašinskim fakultetom i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kako je istaknuto, stvorit će dodatnu vrijednost u cilju povezivanja visokog obrazovanja i privrede.

INTERIO - 35. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije bit će otvoren od 10.00 do 19.00 sati, uz slobodan ulaz za posjetioce, te mogućnost osvajanja vrijednih nagrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti