U sklopu projekta "Misli o prirodi", LIR-u potrebna četiri Eko Agenta

08.07.2020. 08:59 / Izvor: Akta.ba
U sklopu projekta 'Misli o prirodi', LIR-u potrebna četiri Eko Agenta

Eko Agenti će definisati i lokalne kompanije sa kojima će se raditi na unapređenju društvene odgovornosti i zaštiti životne sredine.

LIR Evolucija implementira projekat "Eko HUB Banja Luka", u sklopu projekta "Misli o prirodi!" koji doprinosi povećanju uticaja civilnog društva u zaštiti životne sredine, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanjena lokalnom nivou.

Shodno tome, LIR-u su potrebna četiri Eko Agenta sa teritorija Grada Prijedora, te opština Derventa, Prnjavor i Čelinac. Eko Agenti će biti u stalnom kontaktu sa Projektnim Menadžerom, učestvovati na obukama/ u okviru projekta, te pružati podršku projektnom timu u okviru svoje JLS. Eko Agenti će zajedno sa projektnim timom definisati lokalne probleme i moguća rješenja u okviru lokalnih inicijativa. Pružaće podršku i u kontaktu sa osnovnim i srednjim školama, te mjesečno informisati projektni tim vijestima iz oblasti životne sredine. Lokalne inicijative će biti predložene od strane svih relevantnih lokalnih aktera (Eko Agenti prijesvega, zatim lokalne vlasti, OCDi, mediji, kompanije, škole). Eko Agenti će pomoći projektnom timu da osmisle, obilježe i implementiraju lokalne inicijative, te obilježavanje 6 događaja na značajne datume zaživotnu sredinu.

Eko Agenti će definisati i lokalne kompanije sa kojima će se raditi na unapređenju društvene odgovornosti i zaštiti životne sredine.

Pored toga, Eko agenti će održati informativne sastanke u svojoj JLS sa najmanje 2 OCD. LIR implementira projekte po principu rodne ravnopravnosti. Regionalni Hub (LIR i lokalni Eko agenti) će vršiti eko-monitoring naprojektnom području JLS, te će biti odgovoran za prosleđivanje relevantnih informacije državnim institucijama.

Takođe bitan dio njihovog znanja biće vezan za informisanje građana o lokalnim uredbama i odlukama koje donosi i provodi JLS, a od važnosti za zaštitu okoline (npr. lokalni plan upravljanja otpadom, lokalniakcioni plan za energetsku efikasnost). LIR kao Eko HUB će organizovati treninge, na kojima će Projekt Menadžer i Eko agenti informisati lokalne aktere i zainteresovane građane te im prenijeti znanja stečena na CPCD edukacijam, kao i informisati o stanju životne sredine na lokalnom nivou i mogućim rješenjima. LIR će pripremiti i provesti obuku Eko agenata, nakon edukacija koje provede CPCD za Eko HUBove, kroz koju će oni steći nova znanja vezano za praćenje stanja životne sredine u lokalnoj zajednici, evidentiranje postojećih problema i pronalaska rješenja za konkretne probleme (eko monitoring). Eko agenti će izvještavati Eko HUB Banja Luka o pitanjima od značaja za zaštitu životne sredine na projektnom području. Eko agenti će biti zaduženi da na mjesečnom nivou šalju LIRu vijesti, fotografije i multimedijalne sadržaje, kao i mjesečni izvještaj o svom radu na terenu.

Opšti cilj projekta Eko HUB Banja Luka je: Dodatno osnažiti kapacitete LIR Evolucije kao Regionalnog lidera Eko HUBa za teritorije JLS Banja Luka, Prijedor, Čelinac, Prnjavor i Derventa, kako bi uticao na povećanu svijest o zaštiti okoliša, iniciranje lokalnih akcija, pružao edukativnu i stručnu podršku drugim organizacijama i školama, te distribuisao najrelevantnije informacije u oblasti okoliša. LIR će kroz edukaciju koju pruži donator dodatno osnažiti svoje postojeće kapacitete, kako bi lokalno djelovao u sferi edukacije grass-roots OCDa i stanovništva. LIR će biti u stalnom kontaktu sa ostalim Eko HUBovima i donatorom, organizacijama civilnog društva, relevantnim institucijama, školama, stručnim licima, medijima i mladim kako bi zajednički, sinhronizovano i snažno djelovao na lokalnom nivou navedenih JLS (jedinica lokalne samouprave). 

Kako bi LIR djelovao na lokalnom nivou svake uključene JLS potrebno je da uspostavi mrežu lokalnih Eko Agenata.

Pravo prijave imaju BiH državljani, sa mjestom prebivališta u jednoj od 4 JLS: Prijedor, Čelinac, Prnjavor i Derventa (angažuje se jedan Eko Agent iz svake JLS);

-          Minimalno SSS 

-          Iskustvo u radu vezano za zaštitu životne sredine;

-          Izražena sposobnost za samostalan rad i rad u okviru tima; 

-          Izražene komunikacijske sposobnosti; 

-          Izražene organizacijske sposobnosti.

Prednost će imati osobe koje poznaju stanje u oblasti zaštite životne sredine na području jedinica lokalne samouprave, osobe koje su posvećene zaštiti životne sredine, i koje su aktivno uključene u lokalne aktivnosti.

Potrebna dokumentacija:

- Biografija / CV

- Motivaciono pismo

Opcionalno: pisma preporuke.

Način dostavljanja: Svu dokumentaciju potrebno je dostaviti na kontakt osobu: Medina Garić, na mail adresu: medinag@lir.ba ili na adresu LIR Evolucije, projektne kancelarije: Gavre Vučkovića 6, 78000 Banja Luka.

Krajnji rok za dostavu ponuda: 20.7.2020. godine, do 15:00h

Za sve informacije možete kontaktirati projektni tim: Medina Garić medinag@lir.ba, i Nikola Bojić nikolab@lir.ba, ili na broj telefona 051/329-750.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti