U školskim plastenicima proizvode rasad pa ga prodaju

03.04.2019. 13:18 / Izvor: Dnevni Avaz
U školskim plastenicima proizvode rasad pa ga prodaju

Od prodaje prošle godine rekonstruirali su plastenike, a novac usmjeravaju i na ekskurzije, izlete i troškove za sanitarne knjižice učenika prehrambene struke.

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u svojim plastenicima, koji se nalaze u Puharskoj kod Prijedora ove godine planiraju proizvesti oko 8.000 komada rasada.

Rasad proizvode posljednjih 15 godina i najveći dio prodaju. I to ne samo kupcima s područja Prijedora, već i iz Banje Luke, Srpca pa i dalje.

"Uglavnom oni koji su ga ranije kupili dolaze svake godine po novi. Toliko je kvalitetan. U proizvodnji rasada, a riječ je o paradajzu, paprici, dinji, celeru I kupusnjačama, pratimo nauku, uvodimo nove hibride koji su se dobro pokazali u ogledima.", kaže Jovanka Dražić, profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Na praksi su jučer bili učenici prvih razreda, poljoprivredni i agroturistički tehničari koji znanje s praktične nastave nerijetko primjenjuju i u svojim domaćinstvima.

Od prodaje rasada prošle godine rekonstruirali su plastenike, a novac usmjeravaju i na ekskurzije, izlete i troškove za sanitarne knjižice učenika prehrambene struke. Dio povrća koji proizvedu u plastenicima koristi se opet za praktičnu nastavu, za pravljenje zimnice.

Poljoprivredno dobro ove škole dobro je opremljeno i mehanizacijom. Prema riječima Gorana Aničića, profesora praktične nastave, radi se mahom o donacijama koje su stigle posredstvom Agencije za ekonomski razvoj „Preda-PD“ i Ministarstva poljoprivrede RS.

"Imamo dva traktora, ali i dosta ostale mehanizacije. Uglavnom imamo sve potrebno za obradu plastenika, ratarsku proizvodnju, za voćnjake.", kaže Aničić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti