Vijesti / REGIJA

U Srbiji bi mogla da procvjeta posebna vrsta turizma

31.08.2021. 14:11 / Izvor: Tanjug

U Srbiji ima 40 registrovanih kampova i njihov broj raste iz godine u godinu.

To je objavila Privredna komora Srbije, navodeći da godišnje Srbija ima između 30.000 i 40.000 kamping turista.

Ipak, rast broja kampova ne ide onom brzinom kojom bi predstavnici turističke industrije željeli.

Pandemija je poprilično zainteresovala i ponovo preorijentisala preduzetnike u ovom pravcu, jer je potražnja za kampovima i aktivnostima na otvorenom značajno porasla, kaže za list "Preduzetnik" Privredne komore Srbije predsjednik Kamping asocijacija Srbije Vladimir Ðumić.

Kako je navedeno, nema preciznih podataka o broju kamping turista u našoj zemlji, ali se procjenjuje da ih je između 30.000 i 40.000 godišnje.

"Protekla godina je pokazala da će trend razvoja turizma u ovom pravcu biti veći nego u svim ostalim sektorima turizma upravo iz pojačane potrebe ljudi za boravkom na otvorenom, u prirodi, u aktivnostima koje doprinose zdravlju i tela i duha", kaže Ðumić.

U svijetu je, ocjenjuje, kamperizam u ozbiljnom porastu i prema zvaničnim statistikama iz 2019 godine, u Evropi kamperizam predstavlja 25 odsto od ukupnih turističkih potencijala.

Inostrani kamping gosti su veoma dobri potrošači u vanpansionskoj potrošnji i često se snabdijevaju upravo u Srbiji domaćim proizvodima na putu do Grčke. Troše u prosjeku i više od 50 evra dnevno po osobi, dodaje Ðumić.

Vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi, kaže, 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova, a kampovi čine od 20 do 25 odsto ukupnog turističkog prometa.

Uprkos prevashodno tranzitnom karakteru Srbije kada je u pitanju kamping turizam, veoma čest slučaj je da se kamperi zadrže i dva ili tri dana duže, a posebno oni koji krenu nizvodno Dunavom ili oni koji stižu iz Bosne i Hercegovine.

Prolazak kroz Zapadnu Srbiju produže koristeći nekoliko dana za obilazak atrakcija na Zlatiboru i Tari.

"Pravilnikom o kategorizaciji ograničeni smo na kampove sa maksimalno četiri zvezdice. To je prva stvar koju treba promeniti. Treba omogućiti i razvoj najmodernijih kampova sa pet zvezdica", smatra Ðumić.

Interesovanje za kamper vozilima i prikolicama u Srbiji je poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kapaciteti domaćih kampova su relativno mali u poređenju sa ostatkom Evrope, maksimalno do 50 mjesta, i to u većim kampovima poput Aniva kampa na Srebrnom jezeru, kampa Oaza u Beloj Crkvi, kampa Zlatibor, Zasavica, Asin kod Golupca, Eko kampa Fruška gora, Enigma kod Vranja.

PODIJELI:

TAGOVI:

kampovanje

turizam

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti