U Srbiji oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata

16.10.2018. 09:53 / Izvor: Fena
U Srbiji oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata

Od 2015. godine gradnja se kontroliše zakonom o planiranju i izgradnji.

U Srbiji trenutno postoji oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović kazala je da su sve službe angažovane u procesu legalizacije obavezne da u narednih šest mjeseci dostave u katastar podatke o objektima koji su u postupku.

Damnjanović je kazala da ranije građeni nelegalni objekti nisu rušeni, jer nije bilo moguće rušiti objekte na javnim površinama, na močvarnom zemljištu, kao i u zaštitnoj zoni kulturnih i prirodnih spomenika.

Kako je kazala za TV Prva, na osnovu popisa koji je izvršen na osnovu Zakona o ozakonjenju, došlo se do baze podataka od milion i 700 hiljada nelegalno izgrađenih objekata, što sa ranije podnijetim zahtjevima čini ukupno oko dva miliona nezakonito izgrađenih objekata.

Od 2015. godine gradnja se kontroliše zakonom o planiranju i izgradnji, a Damnjanović navodi da je izmjenama u zakonu o legalizaciji propisano za sve objekte koje su u postupku ozakonjenja da će moći da budu rušeni na osnovu konačnog rešenja, prenosi Tanjug. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti