U Srbiji počelo kažnjavanje osoba bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima

26.10.2021. 09:34 / Izvor: Tanjug
covid propusnice

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata u Srbiji počelo je sinoć od 22 sata.

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata u Srbiji počelo je sinoć od 22 sata.

Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.

U Srbiji je u subotu u 22 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, stupila na snagu obaveza o posjedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posjedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove od 22 sata.

Kontrola kovid propusnica takođe je počela u subotu od 22 sata, ali nije bilo kažnjavanja već samo upozorenja.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam mjeseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, pozitivan test na antitijela (IgG) koji nije stariji od tri mjeseca, a urađen je u državnoj laboratoriji.

"Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promjeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat - kovid sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će biti provjeravan skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih posjeduje.

Vlada podsjeća da se sva testiranja i provjere nivoa antitijela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i provjeru antitijela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti