U Srbiji spreman zakon o računanju vremena

20.08.2018. 10:06 / Izvor: Novosti
U Srbiji spreman zakon o računanju vremena

Srbija svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa riješi da ubuduće ne postoji ljetnje i zimsko računanje tome će se prilagoditi.

U jeku evropske rasprave ima li smisla pomjerati kazaljke zarad ljetnjeg računanja vremena, Srbija priprema Zakon o računanju vremena. Cilj je da se garantuje jedinstveno vrijeme na teritoriji čitave zemlje. Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa i on predviđa da građani Srbije i dalje posljednje nedjelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke pomjere sat unaprijed. I vraćat će ga nazad posljednje nedjelje oktobra.

Interesantno je da je posljednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen 2006, još kada smo dijelili državu sa Crnom Gorom. Javila se zato potreba da imamo zakon koji će propisati kako se i kada pomjeraju kazaljke - u Srbiji. I tako definisati zakonsko vrijeme.

Naša zemlja, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa riješi da ubuduće ne postoji ljetnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi.

A u Evropskoj uniji je pomjeranju časovnika prema zimskoj i ljetnjoj shemi po svoj prilici odzvonilo. Ostaje, najverovatnije, samo još da se vidi koja će satnica biti prihvaćena kao konstantno pravilo u daljem računanju vremena.

Poslije više zahtjeva evropskih poslanika i mnogobrojnih građanskih peticija, Evropska komisija je odlučila da ispita mišljenje stanovnika EU o redovnom polugodišnjem pomjeranju kazaljki. U anketi koja je pokrenuta početkom jula, a završena u ponoć u četvrtak, učestvovalo je 4,6 miliona ljudi. EK će sada analizirati prikupljene rezultate i kroz nekoliko nedjelja na osnovu toga izaći sa konkretnim predlogom.

Pomjeramo kazaljke kako EU kaže

Iako odluka još nije donijeta, bliže realnosti je da se kazaljke više na silu ne pomjeraju, jer prelazak sa zimskog na ljetnje vrijeme ima sve više protivnika.

Vještačka promjena vremena je uvedena da bi se ostvarile uštede u energiji, ali su istraživanja koja su izvršena na traženje EK pokazala da je korist u tom smislu veoma mala.

S druge strane, posljedice po zdravlje nisu zanemarljive. Neka istraživanja su pokazala da probleme usljed promjene računanja vremena osjeća čak 20 odsto ljudi.

Poslije konsultacija sa građanima, ali i sa svakom zemljom članicom, Evropska komisija će odlučiti da li da ukine sve više osporavanu direktivu i vještačko pomjeranje kazaljki, ili da zadrži dosadašnji sistem. Ako se u Briselu odluče za promene, moraće da prelome između toga da li će se prikloniti ljetnjem ili zimskom vremenu.

Pretpostavlja se da će se, zbog koordinacije satnica i lakšeg poslovanja, težiti jedinstvenoj odluci i istim vremenskim zonama. Tome će se, svakako, prikloniti i ostale zemlje, koje teže da jednom budu dio EU, kao što je i Srbija, koja usklađuje svoje zakonodavstvo s Briselom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti