U Srebreniku otvoren Centar za podršku poduzetništvu

23.06.2016. 09:27 / Izvor: Akta.ba

Centar je uspostavljen u okviru projekta "Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama - BESt4SMEs".

Nakon svečanog otvaranja BIT Centra 4 u Tuzli, u Srebreniku je jučer, 22.06.2016. upriličeno otvaranje Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima (Biznis Centar Srebrenik), koji je uspostavljen u okviru projekta „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama - BESt4SMEs“.

Oba objekta obnovljena su i opremljena u toku pomenutog projekta kojeg finansira Evropska unija s ciljem podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Ukupna vrijednost projekta je 566.778,67 € od čega Evropska unija finansira  481.761,00 €. Projekat BESt4SMEs implementira Udruženje za razvoj NERDA s partnerima i ima za cilj jačanje poslovnog okruženja putem poboljšanja poslovne infrastrukture i razvijanja usluga podrške za poduzetnike te unapređenja saradnje među općinama koje učestvuju u projektu – Tuzla, Srebrenik i Kalesija.

BIT Centar 4 sa ca. 490 m2 obnovljenog i opremljenog prostora, dio je infrastrukture namijenjene poslovnom inkubiranju postojećih i novoosnovanih preduzeća koja djeluju u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija u okviru BIT Centra u Tuzli. Važno je istaći i finansijsku podršku Grada Tuzla, koji je za radove rekonstrukcije i adaptacije BIT Centra 4 izdvojio dodatnih 142.000 KM.

Biznis Centar Srebrenik raspolaže sa ca. 190 m2 obnovljenog i opremljenog prostora unutar kojeg će pružati usluge kvalitetnog, savremeno opremljenog kancelarijskog prostora te usluge poslovne podrške sa naglaskom na razvoj preduzeća i pojedinaca koji imaju poslovnu ideju kroz edukacije i umrežavanje, a sve u cilju razvoja i promovisanja poduzetništva na području općine Srebrenik i šire. 

Bitno je naglasiti da je ostvarena saradnja Općine Srebrenik i BIT Centra Tuzla uz podršku drugih partnera u projektu u svrhu prenosa iskustava BIT Centra kao jednog od dobrih primjera uspostavljanja i uspješnog  upravljanja poslovnim inkubatorima kao instrumentima podrške.

BIT Centar 4 u Tuzli zajedno su otvorili i prisutnima se obratili Martin Schieder, predstavnik Delegacije EU u BiH i gradonačenik Tuzle, Jasmin Imamović, uz obraćanja direktora BIT Centra, Roberta Martića i direktora NERDA-e, Enesa Drljevića. Centar u Srebreniku otvorili su Nihad Omerović, načelnik Općine Srebrenik i  Enes Drljević, u prisustvu predstavnika partnerskih općina, predstavnika nadležnih općinskih organa, kantonalnih ministarstava, akademske zajednice, domaćih preduzeća i međunarodnih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti