U susret konferenciji "Snaga žene": ONE jačaju bh. ekonomiju

18.03.2014. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
U susret konferenciji 'Snaga žene': ONE jačaju bh. ekonomiju

Konferencija će se usmjeriti na predstavljanje izazova pokretanja vlastitog biznisa, te će se intenzivno govoriti o problematici koja je prisutna u slučajevima kada se žene odluče na novi početak.

Sektor malih i srednjih preduzeća je pokretačka snaga privrede Bosne i Hercegovine i glavni izvor zapošljavanja. Ipak, nivo sudjelovanja žena u sektoru malih i srednjih preduzeća je nizak, a ključna ograničenjia za žene poduzetnice su mogućnost dobijanja kredita, nedostatak vanjske podrške i ograničen broj uzora koji pokazuju uspješne poslovne žene.

U cilju promovisanja ženskog poduzetništva, diskusiji o ovim i ostalim ograničenjima i pružanju mogućnosti za umrežavanja žena u poslovnom svijetu u Bosni i Hercegovini, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Asocijacija "ONE" i SheExo Deloitte Club-a sutra će u Sarajevu organizovati Konferenciju "Snaga žene".

Ika Ferrer Gotić, PR Asocijacije "ONE" u razgovoru za portal eKapija.ba kaže da pripreme teku već duže vrijeme, ali da je 'finishing touch' uvijek ključan kako bi sve imalo jednu posebnu notu profesionalizma, te u konačnici zahtjeva i najviše truda. Trenutno su u fazi finalizacije pripreme panelistica.

Kako ističe, konferencija će se usmjeriti na predstavljanje izazova pokretanja vlastitog biznisa, te će se intenzivno govoriti o problematici koja je prisutna u slučajevima kada se žene odluče na novi početak predvođen samoinicijativom i upornošću.

"Tu smo da promovišemo žensko poduzetništvo, da govorimo o trenutnim ograničenjima i pružanju mogućnosti za umrežavanje žena u poslovnom svijetu u Bosni i Hercegovini s ciljem razmjene iskustava. Konferencija će se održati u tri panela: prvi panel će okarakterisati lične priče uspješnih žena koje su dokaz da i pripadnice slabijeg spola mogu ostvariti zavidne rezultate. Drugi panel će dati osvrt na pristup finansijama, odnosno prezentirat će se različiti 'paketi' finansijskih produkata dizajnirani samo za žene u biznisu. Treći panel će obilježiti iskustva i prijedlozi visokorangiranih žena iz korporativnog svijeta koje su svojevoljno odlučile stati na stranu žena poduzetnica i pružiti im podršku", navodi ona.

Na prijedlog Asocijacije "ONE" svoja iskustva i primjere iz prakse će podijeliti Anila Gajević, Zona Casting Agency; Mirela Topić, HR Prosolutions; Azra Atagić Ćatović, eKapija.ba, te Enisa Bekto, BEKTO. d.o.o. koje će govoriti o izazovima pokretanja i unapređenja vlastitog biznisa.

Osim njih, panelisticama će se pridružiti i Elma Hošo, S_Leasing, Ivana Bunoza, JP HZ HB, Berina Durmišević, Al Jazeera Balkans, Senada Spahić, Energoinvest koje će reći nešto više o tome kako žena ženi može biti prijatelj!

Ferrer Gotić ističe da je od neprocjenjive važnosti govoriti o problematici položaja žena u društvu. Posebnu važnost tome pridaju i same žene koje su se izborile za neovisnost i razbijanje samih predrasuda!

"Samo ako se osvrnete na činjenicu koliko žena ima uloga u svakodnevnici, ulogu majke, supruge, kćerke, sestre, pa zatim ulogu za javnost, ulogu za prijatelje… Zašto ne bismo pomogli svakoj ženi koja uz sve te uloge ima ambiciju i da napravi značajan korak u društvu i privredi? Pa, slušajte, takve žene su junakinje, one imaju i dodatnu energiju da budu i uspješne individue na kojima će počivati povjerenje mnogih", ističe naša sagovornica, dodajući da je jače umrežavanje žena na svim razinama i međusobna razmjena informacija put ka osnaživanju ženske ekonomije kao snage koja dolazi.

"Ova konferencija ima za cilj da prenese pozitivna iskustva, razmijenimo korisne informacije, te stvorimo mjesto za umrežavanje! Jačanjem društvenog okvira za razvoj ženskog poduzetništva kroz unapređenje razvojnih politika pokretači smo otvaranja novih radnih mjesta. Zajednički jačamo bh. ekonomiju", Ferrer Gotić.

Na pitanja koji su to najčešći stereotipi, ali u isto vrijeme i prepreke koje se pojavljuju u ženskom poduzetništvu, kaže da je žensko poduzetništvo osjetljivo, delikatno, ali ukoliko je utemeljeno na istinskim vrijednostima, ono je neuništivo!

"Najčešći stereotip koji se javlja u ženskom poduzetništvu je ipak taj koji se odnosi na svakodnevne uloge žene u društvu. Ali, taj stereotip i te predrasude su davno srušene. Same žene su ih srušile! Dokazale su da mogu biti "sve u jedan"! Dakle i majke i supruge i uspješne poduzetnice", navodi ona.

Upravo na tome Asocijacija ONE i zasniva svoj angažman - da ženama poduzetnicama pruži podršku kroz kontakte i znanje. Inače, pogodnosti i olakšice koje poduzetnica dobija učlanjenjem su pristup bazi podataka koja na jednom mjestu sadrži informacije o ženama poduzetnicama u Bosni i Hercegovini, ostvarivanje poslovnih kontakata, edukacijske mogućnosti (informacije o konferencijama, seminarima, radionicama), mjesto za promociju poslovanja, uspjeha i poslovnih mogućnosti, mjesto za lobiranje, te stručne savjete za pokretanje i razvoj biznisa.

"Ovim putem pozivamo sve poduzetnice, te one koje to žele biti, da se pridruže Asocijaciji i da učestvuju u njenom radu u cilju stvaranja boljeg ambijenta za žensko poduzetništvo. Zajedno smo jače", zaključuje Ika Ferrer Gotić.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti