U Tesliću investiciona trka na duge staze

19.07.2014. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
U Tesliću investiciona trka na duge staze

Kako bi opštinska uprava postala dinamičnija, efikasnija i u službi privrede potrebno je uspostavlјanje što efikasniju i bolјe saradnje između opštinske uprave i preduzetnika svih grana industrije.

U Tesliću je održana druga sjednica Privrednog savjeta opštine Teslić, tokom koje je članovima Privrednog savjeta predstavlјen nacrt studije izvodlјivosti poslovne zone „Lanara", a i razmatrane su preduzete mjere po inicijativama predloženim na prvom sastanku.

Prema riječima načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, cilј sastanaka Privrednog savjeta je uspostavlјanje što efikasniju i bolјe saradnje između opštinske uprave i preduzetnika svih grana industrije, koje postoje u Tesliću. „To radimo zbog toga, da bi opštinska uprava postala dinamičnija, efikasnija i da bi bila u službi privrede, a ne obrnuto", rekao je Miličević, dodajući da to zahtjeva promjenu niza navika birokrata što je naslijeđeno višedecenijskim pogrešnim pristupom.

Miličević je rekao, da su tokom sastanka razmatrane inicijative, koje su iznesene na sektorskim sastancima i da je opštinska uprava na raspolaganju kako bi realizovala sve ono što je moguće u zakonskim okvirima radi efikasnijeg rada i prije svega, privlačenja novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta. „U pitanju je trka na duge staze, tu nema brzih rezultata, ali u skorijem vremenu treba očekivati i rezultate", istakao je Miličević.

On je dodao da je  predložena ideja, koja je kopirana od uspješnijih lokalnih zajednica, da privatni preduzetnici, odnosno predstavnici pojedinih industrijskih sektora drže predavanja i prezentacije službenicima opštinske uprave o problemima sa kojima se oni susreću i prijedlogom mjera koje žele da se realizuju.

Predsjednik zanatsko-preduzetničkog udruženja opštine Teslić, Zlatko Škrebić, izrazio je zadovolјstvo zbog činjenice da preduzetnici na jedan institucionalizovan način mogu učestvuju u kreiranju odluka koje se donose na nivou opštine i zbog mogućnosti da se kroz Privredni savjet pokrenu inicijative za mijenjanje ili usavršavanje odluka kada su u pitanju zakoni koji se donose na republičkom nivou.

„Mislim da je krajnje vrijeme da se pitaju poreski obveznici, koji svakodnevno izdvajaju poreski dinar, na koji način će se on trošiti i da se privrednik pita, šta mu treba u njegovim aktivnostima da bi proširio svoju djelatnost, zaposlio svoje radnike, a šta je u tom poslu višak i šta mu ne treba, kako bi se smanjila ta potrošnja",  rekao je Škrebić.

Privredni savjet opštine Teslić, sastavlјen je od članova privrednog i javnog sektora i ima za cilј, pored savjetodavne funkcije, jačanje privredno-javnog dijaloga. Privredni sektor čini deset predstavnika, koji dolaze iz različitih grana privrede opštine Teslić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti