U Tešnju otvoreno sjedište Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja

11.03.2019. 12:29 / Izvor: Federalna.ba
U Tešnju otvoreno sjedište Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja

U izgradnji su sudjelovali svi od Udruženja, Općine, Saveza pa do članova koji nisu mogli pomoći u novcu, ali su zauzvrat dane provodili na izgradnji svoje zgrade.

U prisustvu brojnih zvanica i prijatelja iz BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske u Tešnju je svečano otvorena zgrada u kojoj će, uz tešanjsko Udruženje biti i sjedište Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH.

Na 200 kvaratnih metara zaljubljenicima u sitne životinje bit će na raspolaganju svih potrebni sadržaji. U izgradnju je uloženo oko 100.000 maraka i to je prva novoizgrađena zgrada za ovu namjenu na Balkanu.

U izgradnji su sudjelovali svi od Udruženja, Općine, Saveza pa do članova koji nisu mogli pomoći u novcu, ali su zauzvrat dane provodili na izgradnji svoje zgrade.

"To je napravljeno na četiri sprata po 50 kvadrata. Investicija je oko 100.000 maraka. Iskren da vam budem još uvijek nismo ni sabrali, ko je šta dao i koliko donirao", kaže Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj.

Ni najstariji članovi tešanjskog Udruženja nisu, kažu, ni sanjali da će jednoga dana imati svoju zgradu. Tim više što je ovo prva namjenska zgrada izgrađena za potrebe udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u okruženju.

"Inače, mi smo bili članovi Udruženja i Doboju i onda poslije ovog nesretnog rata, mi smo došli ovdje, sjeli, dogovorili se i napravili društvo", rekao je Mustafa Vilašević, jedan od osnivača Udruženja u Tešnju.

"Ovo je nešto najsvečanije što jedan odgajivač sitnih životinja u svom životu može doživjeti", rekao je Đuro Mitraković, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.

Iako se to u javnosti malo zna, ova udruženja imaju veliku društvenu ulogu.

"Mi čuvamo nacionalna blaga. Čuvamo tu genetiku. Bez nas sitnih odgajivača to bi nestalo. Ali to se teško prepoznaje pa nam je potrebna saradnja sa vlastima", smatra Milan Brkić, predsjednik sudijske organizacije Srbije.

Ovom prilikom promovirana je i monografija u povodu 20 godina rada tešanjskog udruženja. Inače, Savez za ugoj i zaštitu sitnih životinja u BiH okuplja 27 udruženja sa više od hiljadu članova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti