U Tešnju potiču mlade poduzetnike kroz mentoring

07.11.2019. 13:20 / Izvor: Akta.ba
U Tešnju potiču mlade poduzetnike kroz mentoring

Općina Tešanj se ponosi na program nagrade za poslovne ideje mladih koji provodi lokalna administracija u Tešnju.

Općina Tešanj se ponosi na program nagrade za poslovne ideje mladih koji provodi lokalna administracija, kazao je za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

Za ovu namjenu na godišnjem nivou se prema njegovim riječima izdvoji iznos od 80.000 KM, a sam instrument podrške postoji već nekoliko godina, tako da su osim novih firmi pozdržane i firme osnovane od mladih ljudi u zadnje tri godine koje su već ranije bile učesnice navedenog programa.

„Ovo je dobra praksa koju treba nastaviti“, smatra Alagić, napominjući kako je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj ponudila usluge mentoringa za nove firme početnike osnovane od strane mladih preduzetnika.

Sve navedeno svakako ide u prilog zadržavanja mladih i kvalitetnih kadrova u Tešnju.

Alagić kaže kako i u Tešnju postoji pozitivan trend odlaska mladih. Prema zvaničnim podacima sa područja općine Tešanj je u periodu 2013-2019. godina otišlo 521 lice ili 152 porodice.

„Prema posljednjim podacima na području općine je 726 lica zaposleno koji nemaju prebivalište na području naše lokalne zajednice. Ovo nas dovodi do zaključka da su trendovi ipak pozitivni, posebno imajući da prirodni priraštaj u Tešnju iznad prosjeka u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kroz svoj rad i usluge koje pruža TRA Agencija potičemo inovativne, konkurentne i biznise utemeljene na korištenju digitalnih tehnologija i izvozno orijentisane kroz usluge mentoringa koje pružamo od strane četiri naša uposlenika koji su prošli obuku za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima kroz program koji je osmišljen od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju“, rekao je Alagić, te naglasio kako je  Centar za pružanje usluga poslovne izvrsnosti koji djeluje u okviru TRA Agencije strateški resurs koji mladim preduzetnicima nudi pristup modernim tehnologijama i specijalizovanim programima obuke.

„Podrška smo i u namjerama da se sagleda opravdanost uspostave Tehnološkog centra u Tešnju koji bi bio dodatni zamajac daljem ekonomskom razvoju lokalne zajednice, pa i šire“, zaključio je Alagić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti