U Tešnju predstavljeni mobilni ležajevi za dobrovoljno darivanje krvi proizvedeni u BiH

15.06.2021. 09:11 / Izvor: Federalna.ba
U Tešnju predstavljeni mobilni ležajevi za dobrovoljno darivanje krvi proizvedeni u BiH

Interes za mobilne ležajeve proizvedene u Tešnju već su pokazale brojne organizacije Crvenog križa u našoj zemlji.

Uz 14. juni, međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, dobrovoljni davaoci, ali i oni koji organiziraju akcije u Tešnju bolji poklon nisu mogli dobiti. Na inicijativu Službe za transfuziologiju Opće bolnice u Tešnju, Crveni križ je u saradnji s tešanjskim privrednicima kreirao i izradio savremene mobilne ležajeve za doborovljno darivanje krvi koji su se do sada uvozili.

Uz još neuređen status i nedovoljno zdravstvenih i društvenih benefita koje  dobrovoljni davaoci krvi zaslužuju, službe zadužene za organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi godinama muku muče  i sa dotrajalom opremom.

"Transportni ležajevi koje sada predstavljamo su dugi niz godina bili velika potreba za našu Službu, jer svaka akcija koju smo organizirali na terenu zahtijevala je ležajeve na kojima se uzima krv. Mi smo morali nositi, to je jedna čitava procedura, nošenja ležajeva iz bolnice", kazala je Kadrija Abduzaimović, načelnica Službe za transfuziologiju i mikrobiologiju u Općoj bolnici Tešanj.

Ovi ležajevi su do sada, po cijeni koja dostiže 4.000 maraka, nabavljani isključivo iz uvoza. Zahvaljujući visprenim tešanjskim privrednicima, ovo će se umnogome u budućnosti promijeniti.

"Tako da smo mi, ono što je najpozitivnije, uspjeli ove ležajeve napraviti na našoj opštini sa našim privrednicima", dodao je Mujo Fejzić, sekretar Općinske organizacije Crveni križ Tešanj.

Probni ležajevi izradjeni u Tešnju, donirani su ovdašnjem Crvenom križu.

"Do sada nam je bila teža mobilizacija bolničkih ležajeva. Medjutim, sada kada posjedujemo svoje vlastite ležajeve, to će nam biti mnogo lakše, organizacija i realizacija dobrovoljnih akcija", istaknula je Ajla Čabrić, predsjednica mladih OO CK Tešanj.

Interes za mobilne ležajeve proizvedene u Tešnju već su pokazale brojne organizacije Crvenog križa u našoj zemlji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti