U toku izgradnja fabrike u Žepču: Proizvodnja automobilskih presvlaka seli u novi pogon

06.08.2012. 12:24 / Izvor: eKapija.ba
U toku izgradnja fabrike u Žepču: Proizvodnja automobilskih presvlaka seli u novi pogon

Njemačko preduzeće Car Trim, najveći strani investitor u općini Žepče, pokrenulo je izgradnju fabrike za proizvodnju presvlaka za putničke automobile, koja treba da bude završena do kraja ove godine.

To će ujedno biti prvi izgrađeni objekat u industrijskoj zoni Polje, u kojoj je Car Trim kupio 40 dunuma zemlje, odnosno najveću od ukupno pet građevinskih parcela.

Car Trim jedan je od vodećih evropskih i svjetskih proizvođača kože i tekstila za prvu ugradnju u automobile. U Žepču su osnovali istoimenu firmu Car Trim d.o.o. Žepče, a jedan dio proizvodnje se odvija u zakupljenom prostoru bivše tvornice Mahnjača.

Izgradnjom novog pogona u zoni Polje realiziraju najavljene planove o proširenju proizvodnje, te otvaranju novih radnih mjesta.

Na projektu izgradnje tvorničke hale angažovane su brojne domaće kompanije, a glavni izvođač radova je žepačka kompanija Elchy-Tex.

"Radovi, koji su počeli prije otprilike tri mjeseca, odvijaju se prema predviđenoj dinamici. Cilj nam je da završimo investiciju bez naknadnih radova, te ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda, objekat bi trebao biti završen do 31. decembra ove godine“, kazao je za eKapija šef gradilišta Ilija Lekić.

Osim kompanije Elchytex koja je glavni ugovarač poslova, investiciju realizuju i firma Profil-isolation Žepče, koja radi krovne i zidne panele, za vanjsko uređenje zadužena je firma Beton-Ćurić Žepče, građevinske, armirano-betonske i instalaterske radove radi firma Tadić, također iz Žepča. Kompanija Krivaja Metali iz Zavidovića zadužena je za čeličnu konstrukciju i bravarske radove, dok će unutarnje i završne radove raditi Elchy-Tex.

U sredini objekta, kako objašnjava Lekić, nalazit će se upravni dio zgrade od oko 600 kvadrata, dok će ostali dio zgrade ukupne površine od oko 6.000 kvadrata biti proizvodni kapaciteti.

Lekić nije želio iznositi detalje o vrijednosti projekta, navodeći da se radi o poslovnoj tajni.

Inače, Car Trim grupacija koja se u automobilskoj industriji specijalizirala za unutrašnje uređenje automobila, a najveći postotak od toga čini šivenje sjedišta, ima pet pogona u Njemačkoj i dva u Češkoj.

Grupacija razvija i proizvodi visoko kvalitetne komponente za automobilsku i avionsku industriju. To uključuje proizvodnju metalnih konstrukcija i sigurnosnih komponenti kao i proizvodnju presvlaka od tekstila i kože za automobile i avione.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti