U toku izrada plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u BiH

23.11.2020. 10:01 / Izvor: Akta.ba
U toku izrada plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u BiH

Započele su i aktivnosti na izradi strateške procjene uticaja navedenog plana na okoliš.

Za kraj ove godine je planiran završetak izrade nacrta plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH za period 2022-2027.  Od januara iduće godine uslijedit će šestomjesečna javna rasprava o tom dokumentu, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Započele su i aktivnosti na izradi strateške procjene uticaja navedenog plana na okoliš. Nacrt strateške procjene bit će predstavljen javnosti u aprilu 2021. Provodi se na temelju rezultata utvrđenih strateškom studijom kojom se određuju, opisuju i procjenjuju očekivani učinci na okoliš, uzimajući u obzir ciljeve i obuhvat plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save, a sve prema Zakonu o zaštiti okoliša Federacije BiH. 

Agencija poziva zainteresirane subjekte da učestvuju u izradi i javnoj raspravi o nacrtu plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH (2022 - 2027.), kao i studiji strateške procjene uticaja na okoliš nacrta plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save (2022 - 2027.).

Prijedlozi ova dva značajna dokumenta će krajem 2021. godine biti upućeni  nadležnim institucijama na usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti