U toku izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u KS-u

19.12.2016. 15:09 / Izvor: Akta.ba
U toku izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u KS-u

U toku su radovi na izradi Studije-faza I, koja se sastoji od početnog izvještaja i izvještaja na realizaciji poslova definisanim projektnim zadatkom u tri zone Skenderija, Crni vrh i Bjelave.

Institut za hidrotehniku Sarajevo danas je na sastanku, u prostorijama KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo, prezentirao provedbene aktivnosti na projektu "Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo".

Izvođač radova je Konzorcij "Institut za hidrotehniku" d.d. Sarajevo i Setec Inženjering GmbH&CoKG (SETEC) Klagenfurt, Austrija, a vrijednost ugovora je 1.351.616 KM (bez PDV-a).

Današnjem sastanku prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić i direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović.

Domaćin sastanka bio je direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić i uprava preduzeća.

U toku su radovi na izradi Studije - faza I. Prema ugovoru, faza I se sastoji od Početnog izvještaja i izvještaja na realizaciji poslova definisanim projektnim zadatkom u tri zone Skenderija, Crni vrh i Bjelave.

Početni izvještaj je urađen u skladu s traženom dinamikom i od izvođača dostavljen u zahtjevanom roku.

Uporedo se odvijaju aktivnosti vezane za tri navedene zone na terenu, provjera podataka, instaliranje opreme za mjerenje. U izvještaju su sadržane osnovne karakteristike vodovodnog sistema, problem, stanje i visoki gubici na vodovodnoj mreži, veliki broj ilegalnih priključaka, problemi s daljinskim upravljanjem vodovodnim sistemom, troškovi električne energije, koji će se značajno smanjiti kad se smanje i gubici. Potrebno je stvoriti osnove da se sistem dovede u stanje, da se s njim može optimalno upravljati.  

U toku je pregledavanje početnog izvještaja od Tima za Implementaciju/verifikaciju-VIK/Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, saopćeno je iz Službe informisanja KJKP "ViK" Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti