U toku je drugi javni poziv za program "Obrti nude budućnost"

09.04.2021. 12:47 / Izvor: Akta.ba
U toku je drugi javni poziv za program 'Obrti nude budućnost'

Zbog pandemije virusa Covid-19 sve aktivnosti u ovoj godini će biti provedene putem online sistema.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te Savezna agencija za rad SR Njemačke (Bundesagentur für Arbeit - BA) u saradnji sa Udruženjem njemačkih obrta (Zentralverband des Deutschen Handwerks - ZDH) su 23.3.2021. godine raspisali drugi javni poziv u okviru projekta "Obrti nude budućnost". Javni poziv je otvoren do 30.4.2021. godine.

Projektom je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trajanja projekta. Ovaj projekt je izvanredna prilika za naše radnike da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, a važno je naglasiti da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u Bosnu i Hercegovinu kako bi ista mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za slijedeća zanimanja i kvalifikacije:

1.      Elektroničar/Elektroničarka

2.      Metalostrugar/Metalostrugarka

3.      Instalater/Instalaterka za sanitarije, grijjanje i klimatizaciju

(Detaljnu listu zanimanja i potrebnih kvalifikacija možete vidjeti ovdje)

Zbog pandemije virusa Covid-19 sve aktivnosti u ovoj godini će biti provedene putem online sistema. Nakon okončanja procesa prijavljivanja kandidata (rok za prijavu je 30.04.2021.) će u periodu 03.-28.05.2021. godine biti organizovani online intervjui sa odabranim kandidatima. Predviđeno je da učenje njemačkog jezika počne u roku од četiri do šest sedmica nakon prijema kandidata u projekat, u Sarajevu, u Goethe Institutu. Planirano je da učenje jezika traje 6 mjeseci tokom kojih će kandidati primati iznos od 780,00 KM za troškove smještaja i ishrane, a imat će i zdravstveno osiguranje.

U drugoj fazi projekta će se znanja i vještine kvalifikovanih radnika uporediti sa njemačkim obrazovnim sistemom i kompetencijama njemačkih radnika i to tokom njihovog boravka u Njemačkoj radi dokvalifikacije u njemačkim obrtnim preduzećima i daljnjeg učenja njemačkog jezika. Svi troškovi boravka naših radnika u Njemačkoj će također biti pokriveni.

Javni poziv je otvoren do 30.04.2021. godine

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti