U toku je drugi val ažuriranja statističkog okvira uzorka u BiH

28.02.2020. 10:57 / Izvor: Akta.ba
U toku je drugi val ažuriranja statističkog okvira uzorka u BiH

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini nastavljaju sa aktivnostima na ažuriranju novog okvira uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima.

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, provodi drugi val ažuriranja Master okvira uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima. Za potrebe ažuriranja, akreditovani anketari i kontrolori popisuju domaćinstva u odabranom uzorku popisnih krugova sa krajnjim ciljem da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje  usklađivanje sa EU standardima. Ova aktivnost se realizuje kroz projekat „Podrška statističkom sistemu Bosne i Hercegovine za pripremu glavnog okvira za uzorak“ uz finansijsku podršku Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Svrha projekta je da se, prvi put od 2009. godine, dobije novi statistički okvir uzorka za istraživanja bazirana na domaćinstvima. Novi master okvir uzorka će omogućiti kvalitetniji odabir uzoraka za sva statistička istraživanja koja su jedna od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava i na kvalitet odabira uzorka i na kvalitet rezultata istraživanja. Dakle, ažurirani okvir uzorka je preduslov za kvalitetan rad statističkih institucija u BiH i za usklađivanje zvanične statistike BiH sa EU standardima.

Projekat ažuriranje okvira uzorka se  provodi kvartalno u trajanju od tri godine. Aktivnosti na terenu se, u prva četiri kvartala, provode u saradnji sa agencijom Prism Research & Consulting iz Sarajeva. Nakon toga, ažuriranje će nastaviti statističke institucije u Bosni i Hercegovini Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS.

Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti