Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U toku sanacija poplavljenog poljoprivrednog zemljišta u FBiH

06.06.2014. 08:31 / Izvor: eKapija.ba

Federalna vlada prihvatila je jučer Informaciju Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu tla na poplavljenim područjima u FBiH, te ga zadužila da tamo gdje je utvrđen visok sadržaj teških metala u poljoprivrednom zemljištu, izvrši dodatna detaljna istraživanja i u optimalnom roku predloži adekvatne mjere prevencije i dekontaminacije zemljišta. Zavod je, također, dužan da pruži pomoć općinama i kantonima prilikom izrade programa sanacije, reklasiranja i bonitiranja poljoprivrednog zemljišta, te izrade projekata rekultivacije i remedijacije zemljišta.

Zavod je izradio Program hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta u Federaciji BiH, dostavio ga Federalnom štabu civilne zaštite i Federalnoj upravi civilne zaštite i obavijestio sve općine u poplavljenim područjima o poduzimanju hitnih mjera sanacije poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, s preporukama poljoprivrednim proizvođačima.

Ekipe Zavoda su upućene na teren u pravcu Tuzle, Zenice-Doboja, Travnika-Jajca, Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo, gdje će se provesti preliminarna istraživanja zagađenosti tla poplavljenog poljoprivrednog zemljišta i utvrditi stepen zagađenosti organskim polutantima i neorganskim elementima, kako bi bile predložene adekvatne mjere zaštite i sanacije zemljišta.

Federalna vlada usvojila je i Izvještaj Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo o ispitivanju uzoraka sa izvršenim mikrobiološkim i fizikalno-hemijskim analizama poljoprivrednih proizvoda s poplavljenih područja, te ga zadužila da na lokalitetima na kojima je registrovano prisustvo Escherichie coli, izvrši ponovno uzorkovanje i ispitivanje.

Inače, ispitivanje je rađeno na uzorcima iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog Sarajevskog kantona. Od ukupno 274 uzroka poljoprivrednih proizvoda, kod 20 je otkrivena Escherichija coli, a u jednom slučaju solmonela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti