Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U toku sedmice izmjene zakona o fiskalnim kasama

17.03.2014. 15:53 / Izvor: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da bi u toku sedmice mogle biti utvrđene izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama, kojima bi bili poboljšani uslovi rada i u zanatsko-preduzetničkim djelatnostima.

Radojičić i predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka dogovorili su se da u naredne dvije sedmice od gradskih vlasti bude zatražen prijedlog nove odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, koja bi uvažila niz prijedloga za olakšanje birokratskih procedura u vezi sa radom preduzetnika.

"Posljedice promjene ove odluke bile bi i promjene nekih drugih odluka koje se tiču komunalnih naknada i eventualno radnog vremena, a sve skupa tiče se pojednostavljenog manje birokratskog poslovnog ambijenta", naveo je Radojičić.

On je rekao da postoje tačni rokovi za praćenje donošenja pojedinih akata, kako bi se nakon mjesec dana vidjelo šta je od njih usvojeno.

"Zajednički nam je cilj da za preduzetnike, kojih na području banjalučke regije ima oko 17.000, a na području grada oko 5.000, što je moguće više poboljšamo poslovni ambijent", rekao je Radojičić.

Predsjednik parlamenta Srpske i zanatlije dogovorili su da se u narednim sedmicama održi sastanak predstavnika republičkog i gradskog inspektorata i Komore po pitanju programa rada oba inspekcijska nivoa, s obzirom na česte žalbe na preklapanje rada i prevelik broj inspekcijskih nadzora u istim oblastima.

"Posebna tema bilo je pitanje Zakona o autorskim pravima, s obzirom da je njime dato pravo praktično jednom udruženju građana u Sarajevu za njihovu naplatu. Veliko je pitanje kako je došlo do takvog privilegovanog statusa jednog udruženja građana, uključujući i naplatu u Republici Srpskoj", istakao je Radojičić.

On je najavio da će analizirati sve pravne mogućnosti postojanja takvog zakonskog rješenja i prava naplate širom BiH.

Sekretar Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Slavko Kojić rekao je da odjavljivanju zanatsko-preduzetničkih radnji nije mnogo doprinijela fiskalizacija koliko ekonomski uslovi poslovanja, te činjenica da mnogi preduzetnici nisu obnovili rješenja o registraciji.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti